BG | EN

Платена глоба от 1500 лв. спря финансиране на проекти за 8 млн. лв. в Силистра

Сградата на най-старото училище в град Силистра може да остане неремонтирана заради глоба от 1500 лв.
Снимка: Димитър Пецов

Санкция от 1500 лв., наложена на Община Силистра през 2021г. от инспекцията по труда, се оказа препъни камък при отпускането на средства за основен ремонт на училище и средношколско общежитие по Националния план за възстановяване и устойчивост.

През 2023 г. Община Силистра кандидатства за средства по Националния план за възстановяване и устойчивост, които се отпускат в областта на образованието, а финансиращ орган е Изпълнителната агенция “Програма образование” към Министерство на образованието и науката. 

Както информира сайтът за регионална журналистика “Местен репортер”, малко преди местните избори от Община Силистра побързаха да публикуват съобщение, че Общината е получила одобрение за финансиране на единия от проектите – основен ремонт на най-старото училище в града- Основно училище “Отец Пайсий”, за 3,3 млн. лв.

Ремонт или пиар акция?

Обществената поръчка за ремонта обаче беше обявена под условие – че ще бъде възложена, ако се осигури финансиране. Това противоречие породи съмнения, дали реално е имало одобрение или съобщението за одобреното финансиране е било пиар акция преди местните избори.

Оказа се второто. На последния етап от процедурата, при извършени проверки от финансиращия орган, се оказва, че Община Силистра имала влязло в сила наказателно постановление от 1500 лв., наложено от инспекцията по труда в Силистра през 2021 г. по повод трудов инцидент.

Глобата дори била платена, но според условията, които са разписани в Постановлението на Министерски съвет за кандидатстване за средствата по “Програма образование”, това е основание за отказ да се финансира кандидата. И с решение на Изпълнителната агенция “Програма образование” финансирането е било отказано.

Новата власт – с нова стратегия

Нещо повече, същата глоба от 1500 лева на Общината е послужила като основание за отказ да се отпуснат средства в размер на 4,4 млн.лв. и за ремонта на друго образователно заведение в град Силистра – Средношколско общежитие “Младост”.

След встъпването на новия кмет в длъжност, Общината започна обжалвания на отказите пред Административен съд – Силистра, където бяха образувани две дела срещу постановените откази. Едновременно с тези две дела, Общината започна и дело пред силистренския районен съд за обявяване на акта, с който е била наложена глобата през 2021г., за нищожен.

Но това ново дело спря първите две. Така че дори и да бъдат спечелени делата, това в крайна сметка ще отнеме известен период от време, което ще забави евентуалното стартиране на ремонтите, които трябва да бъдат завършени до 2026г.

Кметът на Силистра Александър Сабанов обяви тези дни, че възприема нова стратегия в борбата за средствата. В специално дадена пресконференция за местнте медии той се закани, че по отношение на двата проекта вече ще разчита освен на съдебните дела, също така и на протести, включително пред прозорците на Министерство на образованието и науката, ако в рамките на месец не бъде получено одобрение за финансиране на проектите. 

… и подписка на родители до МОН

На пресконференцията беше представена и подписка с 500 подписа на родители на ученици, събрани от училищните настоятелства на двете образователни институции с отказано финансиране, която трябва бъде връчена на министерството и на няколко национални телевизии. Било е изпратено и предложение за споразумение до финансиращия орган, за да се прекратят делата. Целта на тези действия е финансиращият орган да промени решението си.

Съдейки по хода на съдебните дела в Силистра, обаче, и възраженията, които правят от Министерство на образованието и науката, засега не изглежда финансиращият орган да е склонен да промени решението си.  

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините