Планира се поскъпване на водата, включително в районите с водна криза

Снимка: pixabay.com

Предстоящото поскъпване на водата с от 0,1 до 9, 26 на сто за 24 града в страната бе представено днес за обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Новите цени трябва да бъдат определени на закрито заседание на комисията на 23 декември – последният работен ден преди Коледа, и да влязат в сила от началото на следващата година. Поскъпване се предвижда дори в градовете и районите, в които има проблем с водоснабдяването. 

Ако предложенията бъдат одобрени, от следващата година водата отново ще бъде най-скъпа в Шумен, където кубик ще струва 3,50 лева (увеличение с 3.71 %), а най-малко за вода ще плащат в Пловдив – 2.20 лева за кубик.

В Кърджали се планира най-голямо поскъпване на ВиК услугите – с 9.26 %. В София се планира увеличение с 6.64%. За Перник, където в момента има проблем с водоснабдяването, е планирано увеличение на цената с 3.29 на сто. За областите Кърджали, Видин, Габрово и Смолян увеличението на цените е между 6% и 9% в сравнение с 2019 г. За Силистра и Добрич планираното увеличение е съответно 4.27 и 2.75%. За област Разград се предвижда цените на ВиК услугите да бъдат намалени, тъй като предложението е за 3.65 лв./ куб. м, но то е над социално поносимата цена от 3.42 лв./ куб. м, и така цената на ВиК услугите в Разград от следващата година ще бъде 3.42 лв./ куб. метър.

Четири области – Хасково, Търговище, Кюстендил и Пазарджик, нямат приети бизнес-планове и за тях няма предстоящо увеличение на цените на водоснабдителната услуга.

Междувременно, бившият омбудсман Мая Манолова призова правителството и КЕБР да отложат поскъпването и да наложат замразяване на цените за районите с ограничения във водоподаването.

В Перник заради кризата с водата ще бъде свикан Кризисният щаб. На заседанието, насрочено за утре, ще бъдат набелязани спешни мерки, не е изключено да бъде обявено и бедствено положение. Проблемът с водата е включен и като първа точка на предстоящата в четвъртък сесия на местния общински съвет. Заради увеличените аварии и продължаващото намаляване на обема на язовир „Студена”, вместо два пъти през деня, както бе досега, водата ще бъде спирана и пускана веднъж на денонощие.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам