BG | EN

Пламен Георгиев вече не е шеф на Антикорупционната комисия

Пламен Георгиев Снимка: RFE/RL

Със 120 гласа „за“, 3-ма „против“ и 3-ма въздържали се, парламентът освободи Пламен Георгиев от председателския пост на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

Пламен Георгиев подаде днес оставка. Той се появи в парламента по искане на парламентарната група на БСП, но не бе изслушан, както искаха социалистите.  След гласуването Георгиев обясни пред журналисти в Народното събрание, че е изчакал данъчната проверка на НАП, според която той е чист, за да депозира оставката си в парламента. Той определи освобождаването на поста като морален акт в името на семейството си и за да защити имиджа на Комисията, предаде БНР.

„Просто изчаквах, защото не можех да си позволя да си подам оставката преди да излезе, че аз съм един чист човек“. Така Георгиев обясни защо в последния пленарен ден е депозирал оставката си в парламента и уточни, че за решението си имал лични и професионални причини: „Аз не съм се уплашил. Това, на което беше подложено семейството ми, да бъде снимано с дронове, малкото ми дете да не смее да излезе на терасата. В крайна сметка има и морал. Аз не съм се вкопчил в никоя позиция. Работил съм в името на държавата. Това, което съм го направил, е било в името на държавата. Един такъв безумен скандал се пренася върху комисията. Няма нужда тези хора, които са работили толкова съвестно и които са постигнали такива резултати, които са оценени и в доклада на Европейската комисия, да се преписва на тях един такъв измислен скандал“.

Изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова съобщи, цитирана от националното радио, че все още продължава данъчната проверка на имуществото на Пламен Георгиев и, когато проверката приключи, резултатът ще бъде предаден на прокуратурата.

По думите на Пламен Георгиев, в основата на атаката му са засегнати интереси на олигарси, прераснали в медийна атака. Днес в Парламента Георгиев беше с охрана. По негови думи – заради заплахи за живота му. Бившият председател на КПКОНПИ заяви, че ще се върне като прокурор и се закани се да съди Столична община заради фалшиви новини около станалата популярна тераса, която доведе до оставката му.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините