BG | EN

Пламен Георгиев бе възстановен като прокурор със задна дата

Пламен Георгиев
Снимка: „Свободна Европа“

След като прекъснаха ваканцията си, само за няколко минути днес и то без дебат членовете на прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет възстановиха като прокурор бившия председател на антикорупционната комисия Пламен Георгиев. Така той отново е магистрат на длъжност прокурор в Специализираната прокуратура, считано от 1 август т.г., а не от днес, за да не се прекъсва юридическият му стаж.

Говорителят на прокурорската колегия Даниела Машева каза, че Георгиев е възстановявен като редови прокурор, а не като зам.- ръководител на Специализираната прокуратура, заради изискването на закона. Това означава, че по-късно, ако сегашния й ръководител Димитър Франтишек реши, би могъл да го предложи за свой заместник. Назначението обаче ще трябва да бъде съгласувано с комисиите по етика и по атестациите.

От миналата седмица ръководител на Специализираната прокуратура е бившият зам.-шеф Димитър Франтишек Петров, избран с пълно мнозинство от 11-членната прокурорска колегия по предложение на зам.-главния прокурор Иван Гешев. Така, с избирането на Петров за титулярен ръководител, заместник-ръководният пост се оваканти.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините