Пламен Бобоков е обвинен и за държане на археологически обекти

Илюстративна снимка: prb.bg

Бизнесменът Пламен Бобоков е с ново, трето обвинение. То е за държане без регистрация на археологически обекти. Определената му мярка за неотклонение е „подписка“, съобщи пиарът на русенските бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови, цитиран от БНР. 

Освен „Монбат“, „Приста Ойл“ и свързаните с тях компании братята са собственици и на фондация „Братя Бобокови“, която управлява частния Нумизматичен музей в Русе.

Това става само ден, след като двамата с брат му Атанас дадоха интервю пред бТВ, в което повториха твърдението си, че депутатът от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски иска да поеме контрол над бизнеса им и това стои в основата на активността на разследващите срещу тях, припомня „Свободна Европа“.

По-късно от прокуратурата разпространиха съобщение, в което казва: „По образувано досъдебно производство на Специализирана прокуратура в дома на Пл.Б. в Русе е било извършено претърсване и изземване, при което са намерени и иззети 50 броя археологически обекти – 48 броя върхове на стрели от желязо и 2 броя върхове на копие от желязо. Материалите за тях са отделени и са изпратени по компетентност на Окръжната прокуратура.“

От края на май братя Бобокови са обвиняеми за участие в организирана престъпна група заедно с бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков и още няколко души. Специализираната прокуратура твърди, че те са се възползвали от схема за незаконно загробване на опасни отпадъци чрез фиктивни дружества, които са имали отношения с дъщерната компания на „Монбат“ – „Монбат Рисайклинг“.

В допълнение, през юли Пламен Бобоков беше обвинен за търговия с влияние по дело, образувано срещу него и Пламен Узунов, секретар на президента Румен Радев по правни въпроси и антикорупция. Специализираната прокуратура твърди, че двамата са участвали в престъпен сговор, чрез който Узунов предавал информация на Бобоков за политическата ситуация в Либия и Украйна, с която бизнесменът не можел да се сдобие правоморено.

Според днешното съобщение, изпратено до медиите от пиарът на Бобокови, наред с висящите разследвания срещу бизнесмените са в ход „ревизии и проверки в компаниите, заводите, фондацията, офисите и домовете на индустриалците, придружени от активен черен пиар с таргет бизнеса и семействата им в обслужващите властта медии“.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам