Плажът на Иракли е замърсен с палмово масло

Снимка: Принтскрийн Би Ти Ви

Един от най-красивите плажове по Българското черноморие – Иракли, е замърсен с топчета палмово масло, за които към момента се предполага, че са изхвърлени от преминаващ кораб.

Сигналът е подаден от плажуващи. Концесионерът на едната част от плажа почиства зоната, а неохраняемата част се почиства от плажуващите, които са събрали десетки чували, показа в репортаж Би Ти Ви.

Белите мазни топчета излазат на плажа вече два дни, а с тях на брега се появило и мъртво делфинче, споделят посетителите на плажа. На плажа се носи изключително неприятна миризма.

Експерти от Басейнова дирекция, от РИОСВ и представители на Морска администрация са извършили проверка по сигналите и не са установили източник на замърсяване на брега. Констатирано е било наличието на полуразтопени мазни топчета със специфичен мирис и с големина до 3 см.

Според Морска администрация замърсяването вероятно е от палмово масло, изхвърлено в морето при миенето на кораби. Най-вероятно става въпрос за транзитно преминаващ кораб, тъй като в българските пристанища не се разтоварва подобен товар, предадоха местни медии.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам