Плажът до „сараите“, който се водеше земеделска земя, вече е нанесен като крайбрежна плажна ивица

Снимка: Фейсбук профил

Плажът в „Росенец“, който досега се водеше земеделска земя, вече е нанесен в кадастралната карта като крайбрежна плажна ивица и официално е обявен за плаж. Той се намира в непосредствена близост до т.нар. „летни сараи“ на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и доби популярност след като миналото лято съпредседателят на „Демократична България“ заедно с още няколко души акостираха с лодка на брега, но бяха изгонени от охраняващите района служители на НСО.

След като Министерството на туризма констатира през миналата година, че пясъчната ивица в „Росенец“, в непосредствена близост до т. нар. летни сараи е плаж, Агенцията по кадастър извърши замервания и изготви специализирана карта за морски плаж. Заповедта за издаване на картата, както и предварителното ѝ изпълнение, обяче, бяха обжалвани от фирма „Стрейтлайн“, представлявана от арх. Калин Тихолов – проектант на сараите. Съдът вече е допуснал изпълнението ѝ, коментира депутатът от „Демократична България“ Димитър Найденов пред Радио Бургас.

Решението е окончателно, пояснява Найденов. Сега предстои да се издаде акт за държавна собственост и ивицата да бъде категоризирана от Министерството на туризма.

Сoбcтвeникът нa „лeтния caрaй“ нa Дoгaн – фирмaтa “Хeрмec coлaр” зaeднo cъc “Cтрeйтлaйн” aтaкувaхa прeд cъдa и рeшeниeтo нa Oбщинcкия cъвeт в Бургac, c кoeтo прeвърнaтaтa в чacтнa улицa дo рeзидeнциятa oтнoвo cтaнa oбщинcкa, тaкa чe грaждaнитe дa имaт cвoбoдeн дocтъп дo мoрcкия бряг. Бургаският административен съд отложи гледането на това дело за 17 май т.г.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам