BG | EN

Плажът в Черноморец изчезва заради ремонт на пристанището

Централният плаж в Черноморец може да изчезне. За това сигнализират жители на града, според които причината е в реконструкцията на рибарското пристанище.

Старото съоръжение бе в лошо състояние, което наложи реконструкцията му. В сегашния си вид обаче

пристанището затваря залива,

твърдят гражданите. Променена била и посоката на водните течения, което се отразявало негативно на бреговата ивица и плажа.

За проекта не е изготвена Оценка за въздействие върху околната среда, твърдят жителите, позовавайки се на отговорите на кмета на Черноморец Добри Добрев. Това показва и решение на районната екоинспекция в Бургас от юни 2012 г. Според кмета оценката за въздействие върху околната среда е излишна, тъй като става въпрос за ремонт на вече съществуващо пристанище.

Граждани на Черноморец са инициирали подписка,

в която до момента са се включили 340 души. „Една трета от плажа в момента липсва, обясни Яна Николова от Инициативния комитет. Пясъкът от едната страна на плажната ивица се пренасочи в другата част“.

Тя допълни, че в момента едната част на плажа е оголена, а заради лошата циркулация водата на другата, се получава заблатяване. „Наблюдаваме всичко това през последните 2-3 години. Мислим, че единствената причина е построяването на новото пристанище“, поясни тя.

„Пристанище Черноморец“ е открито след ремонт през 2016 г.

Обществената поръчка

е спечелена от „Консорциум Черноморец инженеринг“, в който участват две български фирми и една украинска. Това са: „Космос шипинг“ с 93 % от общия капитал, „Инфлот-Данубис ейджънси“ от Украйна и българската „Планекс“ съответно с 2 и 5%.

Целият проект е на стойност малко над 9 млн. лв., а Общинският съвет в Созопол е гласувал още 450 хил. лв. за допълнителните строително-монтажни дейности.

В становището на тогавашния директор на РИОСВ – Бургас Бойчо Георгиев пише, че според инвестиционното намерение, цялото разширение на пристанището ще се извърши

само в актуалната му акватория.

В документа е записано още: „Да не се извършва оценка за въздействието върху околната среда за инвестиционното предложение, което няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху природните местообитания, популации и местообитания на видове, предмет на опазване в защитени зони.“

В крайна сметка това решение е потвърдено и от тогавашния зам.-министър на околната среда и водите Евдокия Манева.

Стоян Маринов от Общинското предприятие „Рибарски пристанища“ в Созопол обясни, че

преди ремонта пристанището е било в лошо състояние

и е побирало само около 50 лодки. „То не беше защитено от силни вълни, каза Маринов. Имало е случай, в които по тази причина са потъвали лодки. Беше лодкостоянка, не беше пристанище. Към момента капацитетът на пристанището е за 172 лоди и 9 места за по-големи риболовни кораби“. Маринов допълни, че в момента то е запълнено почти 100 % и дори има 25 чакащи. Според него това е

едно от най-работещите пристанища в страната.

Маринов каза за „За истината“, че е запознат с протеста на местните жители, но не намира основание в техните опасения.

„Наблюдавам, че има по-голямо насипване на пясък, плажът е станал доста широк, каза той. Преди ивицата беше малко по-дълга, но изключително тясна. Сега е по-къса, защото от западната страна на ивицата, вълните са взели пясъка и са ги насипали от източната“, обясни той.

Според концесионера на плажа в „Крайморие“ Николай Димитров намаляването на плажната ивица в Черноморец е очаквано, ако се има предвид начина, по който е проектирано рибарското пристанище.

Първото, което се набива на очи

е, че това пристанище е като една изкуствено създадена преграда, каза той. Течението по нашите плажове върви в посока север – юг. Винаги, когато се строи на море, задължително се вземат предвид както посоката на ветровете, така и на морските течения“.

Според Димитров пристанището на Черноморец е в малък и дълбок залив и както проекта, така и изпълнението му са предвещавали

това, което сега се случва с плажа

на града.

Кметовете на община Созопол и Черноморец Панайот Рейзи и Добри Добрев отказаха да коментират казуса. От Областаната администарция в Бургас обясниха, че са изпратени писма до Министерствата на транспорта, околната среда и водите, регионалното развитие и на туризма. Очаква се да те изпратят препоръки за това какви специалисти да бъдат включни в предстоящите проверки по казуса.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Петя Михова
Завършила е бакалавърска степен по „Културология”, както и две магистратури – по „Вътрешнополитическа журналистика” и „Бизнес администрация – развитие на човешките ресурси” в СУ „Св. Климент Охридски”. През 2015 г. започва стаж в регионалния сайт „Gramofona.com”, след това работи в Радио „Фокус” – Бургас. От края на 2016 г. е репортер и водещ на новини в „Радио Бургас“. Тя постига най-добър резултат в „БНР – Академия 2018” с фичъра си „Далече от затвора”. През същата година е класирана в челната тройка на конкурса „Валя Крушкина – журналистика за хората“ в категория „Радио“ за материала си „Саниран блок в Бургас протече след по-малко от година“.

Още от автора

Делата срещу каналджии: трудно събираеми глоби и включване на чужденци в схемите

По-голям брой са образуваните досъдебни производства за каналджийство в района на Бургас. Според данни на Районната прокуратура, от началото на годината до края на април те са 40...

Окръжният съд в Бургас обяви ПСФК „Черноморец“ АД в несъстоятелност

Делото по процедурата за обявяването в несъстоятелност започна през 2019 г. До производството се стигна заради многото задължения на дружеството към различни кредитори, сред които бивши работници и служители.

В последния момент: Община Бургас намери нов инвеститор за бившата авиобаза в Равнец

За терена е постъпило заявление от фирмата „Виртус Инвестмънт“, която иска да изгради там производствен комплекс, свързан с водородната индустрия.

Още за новините

Изненадващ обрат – прокуратурата е възобновила делото за пране на пари срещу близкия до Борисов Бейзат Яхя

Прокуратурата е възобновила разследването за пране на пари срещу близкия до Борисов политик и бизнесмен от Делиормана Бейзат Яхя, бивш шеф на ловното стопанство „Паламара“.

Има ли прикрита проверка на КПКОНПИ срещу заместник-главния прокурор Борислав Сарафов?

Снимки на заместник-главния прокурор и шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов пред ресторант „Осемте джуджета“ (вече затворен) публикува Антикорупционният фонд. Снимките са били получени в организацията от неизвестен...

Обещанията за спешен ремонт на пътя Мъдрец – Гълъбово останаха само на хартия (видео)

Три протеста и обещанията на четирима министри се оказаха недостатъчни, за да бъде ремонтиран един от най-натоварените пътища в страната - Мъдрец – Гълъбово. Това е печалната равносметка на Станислав Габровски, кмет на с. Обручище, жителите на което са едни от най-потърпевшите от лошото състояние на пътя. Той се притеснява най-вече за моста до селото, чиито ремонт е неотложен.