Плажовете „Корал“, „Кара дере“ и „Паша дере“ станаха част от „Натура 2020“

Плаж „Корал“ по изгрев слънце на 1.07.2019 г.
Снимка: Теодора Бързакова, Свободна Европа

Плажовете „Корал“, „Кара дере“ и „Паша дере“ вече са част от защитените зони от мрежа „Натура 2020“. Това означава, че на тях строителството ще бъде забранено. Решението за това е на служебното правителство.

Към тези територии има интерес от големи американски компании за снимки на филмови продукции, обяви на брифинг служебният министър на екологията Асен Личев, цитиран от БНР.

„Естественото Черноморие не е обикновена стока, която може да се продаде. Освен за икономиката, днес с помощта на моите колеги аз направих и голяма стъпка към развитието на световната и филмовата индустрия – да си снимат и сюжетите върху омайните естествени природни кътчета на Черноморието, които днес ние ги лишихме от застрояване.“, каза той.

Според министъра на икономиката Кирил Петков, „ако искаме да развиваме туризъм с висока добавена стойност, той не може да бъде стена от хотели по дюните на българското Черноморие. Толкова много хора искаха това да се случи… За първи път имаме министър, който наистина е тук да защитава екологията“.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам