BG | EN

Писателят Христо Стоянов осъди читалище в Чепеларе

Писателят Христо Стоянов
Снимка: otzvuk.bg

Писателят Христо Стоянов е осъдил Народно читалище „Родопска искра 1880“ в Чепеларе. Исковата молба е на стойност 110 лева, което представлява стойността на поръчаните и неплатени от читалището 8 негови книги.

Историята започнала през миналата година, когато председател на читалището бил бившият кмет Костадин Пепеланов, разказва регионалното издание „Отзвук“. През април за обогатяване на фонда на читалищната библиотека, Пепеланов поръчал осем от книгите на Христо Стоянов, сред които „Скритият живот една помакиня“, „Другият В. Левский“, Носталгия по варварите“, „Сериозно за България“ „До Страсбург и назад“ и др. Библиотекарката обаче възроптала и изказала своето недоволство от поръчката. По нейни думи тези книги нямали място в читалищната библиотека. През май 2017 г. Окръжният съд в Смолян отказал да впише Костадин Пепеланов като председател на читалището. След това е бил избран нов – Ангел Николов. Вместо да плати, обаче, новият председател връща обратно книгите на автора им. Куриерската пратка така и не достигнала до Стоянов и книгите му са били върнати обратно в Чепеларе, където стоят неплатени и до днес. Няколко месеца по-късно Христо Стоянов завежда дело за сумата от 110 лева.

Според разказа на библиотекарката, книгите й били занесени през април 2017 г. от огняря. Станало й неприятно, че купуването им станало без това да е съгласувано с нея. Тя била на мнение, че тази литература е неподходяща за читателите на библиотеката и не харесвала Христо Стоянов като писател, защото бил много вулгарен.

По време на делото от читалището заявили, че сделката за книгите е сключена от лице без представителна власт. Подписалият фактурата Костадин Пепеланов не е бил надлежно избран за председател. Според Районния съд в Чепеларе, обаче, Пепеланов надлежно е представлявал читалището от 29.03.2017 г. до избора на Ангел Николов. Съдебният състав уважил иска като основателен и доказан.

„С Христо Стоянов се познаваме отдавна. Срещнахме се в Чепеларе и той носеше със себе си книги. Казах му, че ще вземем всичките за библиотеката на читалището. По онова време все още не беше минало вписването на избора ми като председател и нямаше как да му подпиша фактурата. Разбрахме се по-късно да го направя, но Окръжният съд отказа да направи вписване. Харесвам писането му, естествено с малко резерви. От всяка една книга човек може да извлече нещо хубаво“, казва бившият председател на читалището Костадин Пепеланов пред „Отзвук“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините