Пир по време на пандемия – бонусите за чиновници от НАП не спират да валят

Снимка: НАП

Повече от 30 млн. лева „допълнителни възнаграждения за постигнати резултати“ са си раздали в НАП (Национална агенция по приходите). Информацията е поискана от Гражданско движение „БОЕЦ“ по Закона за достъп до обществена информация.

В справката на НАП веднъж общата сума от 30 млн. лева е разделена на броя на всички служители в Централното и териториалните поделения на НАП, които са 7 844 души. Така излиза, че допълнителното възнаграждение, получил един чиновник, е 3863 лв. годишно или по 322 лв. месечно. В друга графа са извадени само 10-те милиона лева, които са си поделили 1660 служители от Централното управление на агенцията, 5-те дирекции „Обжалване и данъчно-осигурителна практика“ и директорите на шестте териториални дирекции на НАП в страната. Средногодишно те са получили по 6101 лв. или 508 лв. месечно, тоест

два пъти повече, отколкото един средностатистически служител в НАП.

Сумата за данъчните работници в провинцията е още по-ниска и това не е новина.  

Само че за всеки е ясно, че тези милиони не са поделени така, както сочи справката. Защото веднъж те са дадени за постигнати резултати, което означава, че всеки шеф на дирекция или на териториално поделение в НАП

е изчислил „приноса“ на всеки отделен служител лично, което в голяма степен означава пристрастно и субективно.

А възнагражденията на високопоставените в Агенцията служители са определени от Галя Димитрова – изпълнителен директор на НАП. Така че от предоставената справка не може да се добие реална представа кой колко е получил от по-високостоящите държавни данъчни чиновници.  

Информация по точка 3 от Искането по ЗДОИ, а именно „какъв е общият размер на допълнителното материално стимулиране и всички видове бонуси, премии и финансови стимули извън основното трудово възнаграждение, получени от изпълнителния директор на НАП за 2020 г.“

е отказана на гражданската организация.

Формални основания затова сигурно могат да бъдат намерени в текстове от различни закони, макар че в отговора на НАП те не са посочени.

Отговорът на НАП

Тук е добре да припомним, че в края на 2019 г. служителите от НАП получиха почти същата сума за допълнителни възнаграждения за постигнати резултати и то в годината, когато беше направен пробив в информационната система на агенцията, при който бяха разпространени лични данни на милиони граждани и фирми.

2020 година беше тежка за бизнеса в условията на извънредно положение, заради коронавируса. Много фирми изпитват не само затруднения, но са заплашени и от фалити. В позицията на „БОЕЦ“ по повод скандалните възнаграждения, раздадени в НАП, се посочва, че само от тях дневно данъчните чиновници в България са получили повече, отколкото държавата отпусна като обезщетения за хората, останали без работа заради кризата от Ковид-19:“Наглост и самозабравяне! В държавата на мафията за медицински хеликоптер пари няма, но за „награди и бонуси“ на послушните чиновници, крепящи властта на мафията винаги има пари, без значение дали е криза, или не!“

Сумата е огромна и на фона на най-тежката криза за гражданите и бизнеса от последното десетилетие, е меко казано скандална! „Това е невъобразима наглост и абсолютна гавра с българските граждани! Една година Галя Димитрова и НАП „проверяват“ сигнала ни за къщата в Барселона на любовницата на Бойко Борисов и пазят омертата на мафията за това престъпление и затова им плащаме и БОНУСИ – НАГРАДА за цялата тази свинщина!“, пише в позицията на Гражданското движение.

Заради кризата с Ковид-19 кабинетът гласува някои данъчни облекчения и ваканции за бизнеса.

Но данъчна ваканция за бонусите на държавните чиновници няма!

И как така всяка година данъчните чиновници, които само администрират процеса на събираемост на задълженията към бюджета, получават огромни бонуси, след като реално държавната хазна се пълни от преки и непреки данъци, такси и осигуровки, които плащат гражданите и бизнеса у нас?

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам