BG | EN

Печат „Бивши хора“. Как комунистическият режим приключва хората

Кои са “Бившите хора“? Това са онези обикновени граждани, които комунистическият режим е репресирал, без те да са извършили някакво престъпление. За да не бъдат забравени техните истории, доц. Мартин Иванов събира в книгата си „Бившите хора“ на концлагерна България“ над 300 автентични разказа за съдбата на жени, мъже и деца, превърнати в „бивши“ от Държавна сигурност.

Това са разкази за почти половин век систематично унищожаване на българския елит, но и на много други българи, от тоталитарната власт след преврата на 9 септември 1944 г.

Терминът „бивши хора” се въвежда в документите на Държавна сигурност след национализацията през 1947 г. Зад него стоят близо половин милион души, чиито съдби са белязани с репресии, насилие и унищожение. Той идва от Съветския съюз, където изразът се използва за онези, които са загубили социалния и обществения си статус след революцията от 1917 г.

Доц. Мартин Иванов е гост на Генка Шикерова в „Студио България“ на „Свободна Европа“.

 Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-гледани

Още видео