Граждани от пет общини протестират срещу проект на Румен Гайтански – Вълка за изгаряне на боклук в с. Върбовка

Само в Павликени, община с 20 хил. население, вече има събрани 6 хил. подписа срещу инсталацията за изгаряне на отпадъци, Снимка: фейсбук група „За Павликени“

С капацитет от 56 т. на час или 1200 на ден инсталацията за горене на боклук край павликенското с. Върбовка, която дружество „Петрургия“ ООД на Румен Гайтански – Вълка иска да изгради ще бъде най-големият инсинератор в Европа. Това твърдят от сдружението „Комитет за Павликени“.

Местните жители вече организираха серия от протести, притеснени, че инсталацията ще отрови въздуха, водата и почва и ще нанесе непоправими вреди на здравето им. Ще има ли въпреки това завод за горене на боклук в с. Върбовка, зависи от Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) във Велико Търново. А Експертният екологичен съвет към инспекцията очевидно ще трябва да отиде на поправителен, след като първо каза „да“ на изгарянето на боклук в региона, при това в непознати до момента у нас количества.

Четири общини събират подписи срещу инсинератор за горене на боклук, който дружество „Петрургия“ ООД, собственост на Румен Гайтански – Вълка, възнамерява да изгради под прикритието на завод за каменна вата в с. Върбовка, община Павликени. Инициативата подеха гражданите на Павликени, където почти половината от имащите право на глас вече са се подписали. Подписка върви и във Велико Търново, където на 20 февруари т.г. беше учредена инициативна група срещу изграждането на инсталацията, а на 1 март инициативен комитет със същата цел беше учреден в Сухиндол. Преди седмица Общинският съвет в гр. Левски гласува декларация, с която „не приема в близост до територията на община Левски осъществяването на процес по изгаряне на отпадъци, било то и само модифицирано твърдо гориво“, предстои стартирането на подписка и там.

В средата на март Севлиево също се присъединява към гражданското недоволство, обявиха от „Гражданско сдружение за Севлиево“. Градът е един от седемте в четири общини извън Великотърносвска област, които биха се оказали засегнати от проекта на Румен Гайтански. Севлиево е само на 25 км от с. Върбовка, което е достатъчно, за да пострада от екологичната бомба, в която може да се превърне инсинераторът.

Висока токсичност

Еколози са категорични, че бъдещата инсталация за горене на боклук ще застраши здравето на хората, тъй като във въздуха ще се отделят диоксини и флурани – химични съединения, които се отличават с висока токсичност. Това ще рефлектира още върху почвата, ще съсипе земеделието и ще унищожи пчелите, загрижени са местните.

Карта на отрицателното въздействие, което ще има горенето на боклук в региона, предоставена от сдружение „За Павликени“

Ако инсталацията заработи така, както е разписано в инвестиционното предложение, тя ще е с непрекъснат режим на работа – 24 часа в денонощието, 365 дни в годината. Капацитетът й е 56 тона на час или 1160 тона на денонощие и 420 хил. т годишно. С това инсталацията за горене на боклук край с. Върбовка може да се превърне в център за изгаряне на боклук в България, тъй като обемът на производство е близо два пъти по-голям от бъдещия инсинератор на София.

Първо завод за каменна вата, после боклук

За инсталацията за горене на боклук в с. Върбовка и в общинския център Павликени научили в края на 2021 г. Дотогава се знаело, че ще се строи завод за каменна вата и логистична и складова база за каменни фракции, като ще се добива базалт от кариерата, необходим за строежа на магистрала „Хемус“ в този участък. За кариерата дружество „Петрургия“, собственост на Румен Гайтански – Вълка, има 35-годишна концесия. Тази информация се чете във всички документи, внесени за одобрение в Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново и публично достъпни през сайта на инспекцията. Там обаче не се говори за горене на боклук, а за завод за производство на каменна вата. Едва през март 2021 г., когато РИОСВ публикува инвестиционното предложение на „Петрургия“, става ясно, че енергията, с която ще се захранва цеха за производство на каменна вата, ще идва от енергийна централа, която да осигурява непрекъснато електроподаване. На входа в системата като гориво ще постъпват модифицирани горива от отпадъци (RDF).

Чисто екологичен проект

На насроченото за 6 януари 2022 г. обществено обсъждане на проекта гражданите на Павликени очаквали подробности от инвеститора. Румен Гайтански не дошъл на обсъждането, изпратил представител, Тодор Тодоров, който казал, че „става дума за чисто екологичен проект“. Според адвокат Христо Дишев от Павликени, присъствал на обсъждането, представителят на „Петрургия“ не дал нито един конкретен отговор на поставените му въпроси. Попитан какво ще стане с пепелта от производството – дънна шлака, отговорът бил: „Вие мислите ли, че не сме помислили за това?“. На въпроса къде ще отиде пепелта, отговорът бил: „Тя не е отровна, ще намерим решение“. Откъде ще дойде водата за производството? Отговорил, че ще събират дъждовна и ще карат с водоноски. В с. Връбовка обаче от години имат проблем с водоснабдяването, който става по-сериозен в години на засушаване, каквито бяха последните две.

Безрезервно одобрение

Законовата процедура предвижда след общественото обсъждане, да се чуе становището на Експертния екологичен съвет към РИОСВ, а крайната дума е на директора на Инспекцията. С 9 гласа „за“, 2 „против“ и 6 „въздържал се“ Експертният съвет дава зелена светлина за инвестицията на Гайтански. Двата гласа „против“ са на Дарита Заричинова от сдружение „За земята“ и на хидробиологът и представител на сдружение „Балканка“ Пенчо Пандъков.

Ето какво споделя във фейсбук профила си за начина, по който е минал съвета, Пенчо Пандъков:

„Сложиха на масата документ, започващ с „одобрявам“ и не пожелаха да се приемат никакви предложения за условия, мерки и решения, които да променят одобрителния характер на документа, който трябваше да гласуваме в края на заседанието. Изключително лошо впечатление ми направи г-жа Вачева, зам.-кмет на Павликени. Въпреки категорично приетата декларация на Общинския съвет против проекта, тя, заедно с кмета на с. Върбовка, гласуваха „за“ проекта, с което се превърнаха в недостойни предатели. И двамата нямаха никаква експертиза и познания по тема „околна среда“, но с техните два гласа, решението „одобрявам“ се прие. При все това, г-жа Вачева, каза, че масовите протести не били протести, а „митинги“ и „политически мероприятия“ и че хората от Павликени одобрявали проекта.

Нов директор

Заседанието на екпертия съвет е на 31 януари т.г. На 1 февруари РИОСВ Велико Търново има нов директор – Мая Радева. Тя е позната като директор на Природен парк „Българка“, откъдето беше уволнена и на нейно място през лятото на 2014 г. беше назначен скандално известният ДПС активист Али Алиев от Севлиево. С нейното име очевидно се свързват надеждите на жителите на общините Велико Търново, Павликени, Сухиндол, Левски и Севлиево за нов развой по проекта на Вълка.

Още с встъпването си в длъжност Радева изиска Експертният екологичен съвет повторно да разгледа Доклада за оценка за въздействието върху околната среда (ДОВОС) на инвестиционно предложение край с. Върбовка. Подобно решението е прецедент, защото такъв развой не е предвиден в действащото екологично законодателство, е споделила Радева пред БНР, а в този й акт хората от региона видяха шанс проектът да бъде преразгледан и с оглед на обществения, а не само на инвеститорския интерес.

Дотогава на ход са гражданите. Тяхната енергия се оказа заразна, ако се съди по растящия брой подкрепящи подписката против горенето на отпадъци в района. Освен на хартия, гражданите, които подкрепят недоволството срещу изгарянето на отпадъци край с. Върбовка, могат да подкрепят онлайн петицията, организирана в интернет.

Отговорът е в съпътстващите дейности

Петрургия има договор за концесия на подземни богатства от 2013 г. Срокът на концесионния договор е 35 г. Инвестиционното предложение за с. Върбовка е за добив на базалт и съпътстващи дейности – цех за производство на каменна вата, енергоизточник за нуждите на цеха, складове за готова продукция и административни помещения за персонала.

Площта, върху която ще се осъществи инвестиционното намерение е 700 дка, обособена в две площадки – северна и южна, и в три зони – за добив, складиране и съпътстващи дейности. На северната площадка ще се добива базалт и ще се складира. На южната ще бъде изграден цех за производство на каменна вата с три поточни линии, енергоизточник за захранване на цеха, т.е. инсталацията за горене на боклук. В тази част е планирано да бъдат административните помещения, които след изтичане на концесионния договор ще се рециклират, тъй като „са възможно най-иновативните, подчинени изцяло на зелените технологии и рециклируемост“, пише в инвестиционното предложение.

Инвестицията е за 420 млн. лв., очаквания брой наети работници и служители – около 300. „Откъде ще вземат толкова хора, като в региона има глад за работна ръка“, недоумяват в Павликени.

Новото заседание на Експертния екологичен съвет вероятно ще бъде насрочено до края на този месец.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам