BG | EN

Пет отделения на МБАЛ – Враца са закрити

Снимка: МБАЛ- Враца

Пет от общо 17-те отделения на многопрофилната болница за активно лечение във Враца са закрити. Това са отделението по кардиология, инвазивна кардиология, урология, съдова хирургия и неонатология. Мобилните телефони на отделенията, дадени за връзка в сайта на болницата,  са изключени.

Пациентите, които трябва да преминават контролни годишни прегледи след операция или друга тежка терапия в определени периоди не са уведомени в кое лечебно заведение занапред ще им бъде проследявано здравословното състояние и ще им бъдат правени изследвания, съобщи регионалното издание „Зов нюз“.

Няколко ковьоза на недоносени новородени ще бъдат инсталирани в родилното отделение.

Лекари, които вече не работят в болницата, предполагат, че сърдечно болните ще бъдат насочвани към София или към многопрофилната болница за активно лечение в Монтана, в която има кардиологично отделение.

Разстоянието между Враца и Монтана е 30 км, а между Враца и София – 130 км. Спешните състояния ще бъдат транспортирани с линейки на спешния център, но за контролни прегледи и изследвания хората ще трябва сами да си осигуряват транспорт.

Като пациентски организации сме изключително разтревожени от закриването на кардиологията, защото населението е застаряващо, възрастните хора боледуват, не могат да пътуват, защото това е най-бедният район. Същевременно, по-младите хора са бедни и не могат да си позволяват транспорт за лечение, защото това е най-бедният район. Това коментира пред изданието Пенка Георгиева  – председател на Пациентски организации „Заедно с теб“ и допълва, че очакват бърза реакция от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Междувременно става ясно, че болницата в Монтана е привлякла няколко от добрите специалисти от закритите отделения, като им осигурява и транспорт за пътуванията до работа и обратно.

Дълговете на МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца към края на миналата година заедно с лихвите остават над 20 млн. лв. и не намаляват. По данни на синдикатите, запорите върху сметките й надвишават двукратно получаваните суми от Националната здравно-осигурителна каса.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините