BG | EN

Пет години е крал вода бетонов възел, свързан с кмета на Доспат

Кметът на Доспат Елин Радев (ГЕРБ) водопроводната инсталация в бетоновия възел на съпругата му Аида
Колаж: „За истината“

Пет години бетоновият възел на съпругата на кмета на Доспат Елин Радев (ГЕРБ)не е плащал вода, а на водомера е бил поставен байпас, който да го заобикаля, за да не отчита консумираните количества. Това показа проверка на „За истината“.

Обектът работи на „пълна пара” и продава ежедневно бетон, но в карнетката за отчитания на показанията на водомера, последният запис е от 2017 г. Специалисти изчислиха, че

за един куб. м. бетон са нужни около 220 литра вода.

Бетоновият възел е на дружеството „Сева 3” с едноличен собственик на капитала Аида Радева – съпруга на кмета на Доспат Елин Радев.

В края на миналата седмица служители „Водоснабдяване и канализация” се натъкнали на байпас на водомера. Проверката във фирмата е извършена в четвъртък с помощта на полиция и дни след смяна на техническия ръководител на „ВиК” – Доспат.

Кражбата излязла на яве след авария

на водопровода към село Барутин. За да отстранят повредата служителите на „ВиК” спрели водата. Минути по-късно пристигнал представител на бетоновия възел и започнал да държи сметка защо в обекта им нямало вода. След ремонта ВиК-служителите посетили базата на „Сева 3”. Те не получили достъп до водомера и потърсили съдействието на полицията. След като бил открит байпаса на водомера, от фирмата обяснили, че тази връзка била за пожарния хидрант.

На следващия ден се оказало, че бетоновият възел отново работи, като

неправомерно служител на дружеството е пуснал водата.

Направена е била втора проверка на „ВиК” с помощта на полиция и водата отново е спряна. Заради влиянието на Елин Радев в Доспат обаче вчесто местната полиция, в акцията са участвали служители на реда от Смолян и съседни градове.

Безконтралната власт на Радев е гарантирана и от

Общинския съвет в Доспат, в който опозиция няма.

Той е напълно доминиран от ГЕРБ.

„Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Разпитват се множество свидетели и е назначена техническа експертиза”, каза говорителят на Окръжна прокуратура Станчо Станчев.

Все още не е ясно как потреблението на вода от бетоновия възел е останало скрито за „ВиК” – Доспат, и дали служители на водното дружество ще бъдат подведени под отговорност за безстопанственост?

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините