Петър, който спаси непознато момиче във влака

Петър Бонев от ромската махала в Стара Загора, който спаси Виктория
Снимка: Скрийншот от Би Ти Ви

„Ром ограби тотопункт“, „Държавата бездейства срещу ромската престъпност“ и „Мъж спаси намушкано момиче във влак“. Това са истински заглавия. От първите две научавате какъв е произходът на извършителя, но не и от последното. И в трите случая извършителите са от един и същи етнос. Можеше ли той да не бъде споменаван в нито един от тях?

Ромите често са във фокуса на негативните медийни истории. Дискриминацията и тенденциозното отразяване в българските медии е проблем, изтъкван от редица неправителствени организации, но останал незабелязан от самите медии години наред.*

Късна съботна вечер във влака Пловдив – Варна. В едно купе пътуват 19-годишната Виктория и момче на 20 г.. Двамата не се познават. В същия вагон пътува и Петър Бонев, 25 – годишен мъж, който се прибира към Стара Загора заедно със съпругата и детето си.

В един момент супругата на Петър чува викове. Младият мъж се втурва в купето и вижда момчето да нанася удари с нож в тялото на Виктория.

„Обърнах се и го ритнах, той се изправи, посегна към мен. Аз го ударих още веднъж. Той изпусна ножа“, казва пред бТВ Петър. След това нападателят побягва и скача от влака в движение, но Петър го догонва и го залавя до идването на полицията.

Петър, заедно с други момчета от влака, помага за това да спре кръвотечението на Виктория, а впоследствие помага и на парамедиците, които пристигат на място.

„Това да спасиш един човек не е геройство, това е човещина“, казва Петър пред бТВ.

Петър е родом от пазарджишко село. Неговите желания са да оправи къщата в родното си село и да има здраво семейство, разказва той.

„Вчера в магазина влязох да пазарувам. Срещна ме една жена и ме попита – „Вие ли сте момчето. Браво! Радвам се, че все още има такива хора“, разказва Петър. Той смята, че всички просто трябва да са по-човечни и да си помагат повече.

Община Стара Загора ще връчи му връчи специална награда, а най-голямата сякаш вече бе получена от майката на Виктория, за която той наистина е „Героят от влака“, който спаси живота на дъщеря ѝ.


Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам