BG | EN

Общинският съвет отпусна над 200 хил. лв. за обезщетения на медицински работници

Снимка: pixels.com

Допълнително финансиране в размер на близо 231 хил. лв. за обезщетения на над 200 здравни работници от Многопрофилнта болница за активно лечение „Рокфелер“ отпуснаха по време на последната си пленарна сесия общинските съветници в Петрич.

Средствата ще бъдат изплатени еднократно при пенсионирането на лекарите и медицинските сестри, за покриване на разходи за неизползвани платени отпуски, както и положен извънреден труд.

„Според колективния им трудов договор при смяна на работодателя си, всички те биха загубили тези обезщетения, обясни зам.-кметът на Петрич Илко Стоянов. С обединяването на двете болници – петричката „Рокфелер“ и санданската „СветиВрач“ в общата Югозападна болница, юридически те сменят работодателя си и затова се налага община Петрич да поеме това обезщетение“, каза още той.

Вписването на Югозападната болница в Търговския регистър все още предстои, но въпреки това още от началото на 2017г. лекари, среден и помощен персонал от Петрич са назначени в болницата в Сандански.

При сливането на двете болнични заведения в Петрич и Сандански бе закрито само едно специализирано отделение по „Уши, нос и гърло“. Според Илко Стоянов това се е случило поради липса на лекар, който да го обслужва, а не в резултат на сливането.

Още през август обаче отделението по „Акушеро – гинекология“ в Петрич също беше закрито като единствената възможност за родилките от града остана болницата в Сандански?

„Това се случи поради отпуските на лекарите и отново заради липсата на неонатолози, обясни Стоянов. Фактически ражданията продължиха да се извършват в същата болница, но в отделението в Сандански. Югозападната болница е обща, като някои отделения са с по два отделни адреси – в Петрич и Сандански. Именно обединението дава решението при евентуалното затваряне на едно отделение за определено време, другото да поеме пациентите, като здравното обслужване продължава да бъде в същата болница“, каза още той.

Според него обаче кадрите продължават да бъдат проблем дори и след обединението.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините