Петиция за мораториум на строежите по Южното Черноморие на 300 метра от брега и преустановяване на сечта в Странджа събра 4 хиляди подписа

Снимка: петиция/ Марта Георгиева

Близо 4 хиляди души са се включили само за няколко дни в протестната петиция с настояване да се спре строителството на 300 метра от морския бряг и на цялата територия на Природен парк „Странджа“, като забраната да важи до приемане на Общ устройствен план на Царево и План за управление на парка. Пeтицията „За Синеморец, Варвара, Резово, Ахтопол и горите на природен парк „Странджа“. Последен шанс да опазим планината и южното ни море от изсичане и бетониране“ ще бъде внесена в Народното събрание и в ресорните министерства, но ще продължи да събира подписи и след това.

„Природен парк „Странджа“ е обявен за защитена територия през 1995 година с цел „да бъде опазена дългосрочно уникалната природа във водосборите на реките Велека и Резовска и да се осигури устойчиво социално-икономическо развитие в района“. Вече повече от 25 години не е приет План за управление на парка, което значи, че не са изрично регулирани човешките дейности на територията му и така се позволява да бъде застроен и изсечен „на парче“ (макар всякакво строителство в парка да е забранено от специалния Закон за защитените територии)“, пише авторът на петицията Марта Георгиева.

Ако сега не реагираме, може би до края на годината няма да остане незастроено място по южното Черноморие, обясняват пред Радио Бургас инициаторите на подписката.

Те настояват също екоминистерството да възложи изработване на Общ устройствен план на Природен парк Странджа, който да не допуска строителство в него. Земеделското министерство пък да преустанови сечта на държавни гори до приемане му, както и да сложи бариери срещу преминаването на джипове и коли там.

Настоява се също компетентните институции да премахнат всички незаконни строежи на територията на община Царево, включително и недовършените, загубили разрешение за строеж сгради, за да се освободи ландшафта от увреждащия бетон.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам