Петимата, задържани за шпиожаж в полза на Русия остават в ареста

Снимка: Elionas2 от Pixabay

Петимата задържани за шпионаж в полза на Москва остават за постоянно в ареста. Това реши Софийския военно-окръжен съд, чето заседание продължи до 5 часа тази сутрин.

Как започна шпионският скандал – тук.

От прокуратурата твърдят, че са събрали достатъчно доказателства срещу т.нар. „резидент“ – Иван Илиев, който е бивш началник на Военното разузнаване, съпругата му с двойно Българско и руско гражданство, поддържала контактите с посолството на Руската федерация у София, полк. Петър Петров, зам.-шеф на дирекцията за бюджета и разходите във военното министерство, началника на класифицираната регистратура в парламента Любомир Медаров (също бивш военен) и още един служител на военното министерство. 

При обиски в кабинета и дома на Петър Петров са открити документи с гриф „поверително“ на НАТО, съобщи Националната телевизия. Петров е на този пост от пролетта на 2017 г. и е награждаван от министъра на отбраната Кросимир Каракачанов.

Вчера в профила си в Tweeter главният прокурор Иван Гешев написа, че Поредната „реформа“ почти е закрила военното правосъдие. „Няколко от останалите съдии заседаваха почти 24 часа, до 5 ч. тази сутрин, написа още Гешев. България може да се гордее с тези магистрати!“

Обвиненията към бившите и сегашни военни са, че са предавали на чужда държава информация, която е държавна тайна и че са събирали са данни за секретни операции на НАТО. За дейността си те са получавали между 2 хил. и 3 хил. долара на месец.

Първото решение за налагане на мярка за неотклонение постоянен арест бе за зам.-началника на бюджетната дирекция в отбранителното министерство полк. Петър Петров. Защитата му – протестира, че задържането е незаконосъобразно и необосновано. 

Според адвоката прокуратурата не посочила кои са сведенията, които групата събирала, за да предаде на Русия. Едва след като станело ясно какви са документите, тогава можело да се прави извод дали те са класифицирана информация.

Решенията на съда не са окончателни. Ако решат да обжалват, петимата могат да подадат жалби през военно-апелативния съд.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам