Граждани протестират в Перник заради кризата с водата

Снимка: принтскрийн видео от протеста във Фейсбук

Стотици перничани излязоха на протест пред сградата на местното ВиК дружество заради режима на водата в града, който започна в понеделник, предаде Би Ти Ви от мястото на събитието.

Протестът започна в 9 часа тази сутрин пред сградата на ВиК-Перник. Организаторите настояват за оставка на ръководството на ВиК-дружеството и търсене на отговорност от бившия кмет Вяра Церовска и областния управител Ирена Соколова заради водната криза.

Всички осъзнават необходимостта от воден режим на този етап, но искат да знаят защо се е стигнало да тази крайна мярка и кой е виновникът. Недоволството е породено и от неспазването на графика на режима и бавенето от страна на Мерките за допълнително водоподаване (МРРБ), пише по темата БНР.

В понеделник новоизбраният кмет на Перник Станислав Владимиров заяви, че ще сезира прокуратурата. Вчера той обяви още, че с изключение на премиера Бойко Борисов, с когото има добра комуникация, надолу по йерархията не вижда някой активно да се стреми да решава проблема с недостига на питейна вода в Перник.

Цитиран от Дневник, Владимиров обяснява, че ръководството на ВиК дружеството не дава ясна и точна информация, а първоначално предложеният режим на водата в града и още няколко населени места е бил неадекватен и не е бил съгласуван с никого. По думите му и сега въведеният режим не е адекватен, защото данните сочат, че се харчи толкова вода, колкото и преди въвеждането му. Така не може да се осигури снабдяване с питейна вода до април, което би било гарантирано, ако не се харчат повече от 1 млн. куб. м на месец.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам