Перничани предупреждават за нови протести заради водната криза

Снимка: принтскрийн видео от протеста в Перник на 20 ноември

В някои квартали на Перник има изключително тежки проблеми и ситуацията вече е критична, каза кметът на града Станислав Владимиров. Хората заплашват с още протести, ако не им бъде пусната вода. „Още преди година предупредихме, че има опасност градът да остане без вода, но ВиК не взе никакви мерки. Водният режим, наложен на Перник, не се спазва и хората непрекъснато са без вода“, заяви кметът на Батановци Радослав Петров.

„В Батановци няма близо 10 дни вече, в кв. „Църква“ е същото положение – нямат никакъв достъп до питейна вода. Преди около месец, когато стартира водният режим, премиерът на заседание на МС разпореди на министър Петя Аврамова да създаде група, която в бърз порядък да решава тежките проблеми. За съжаление тази група се събра само веднъж при г-жа Аврамова. Тя близо месец вече не намери време да дойде в Перник да се запознае с изключително тежката ситуация“, заяви кметът на Перник пред БНР. „Публично бе уволнен управителя на ВиК дружеството, което създаде допълнителен хаос“, допълни Станислав Владимиров.

Жители на Батановци разказаха пред bTV, че им се доставя вода от време на време вода с водоноска. Тя е ръждива и става сам за измиване на тоалетната, твърдят местните.

Днес в Перник предстои общо събрание на ВиК дружеството за смяна на управителя Иван Витанов. До неговото отстраняване се стигна, след като на 6 ноември стана ясно, че нивото на язовир „Студена“, който захранва населението с питейна вода, е критично ниско, и на 18 ноември беше въведен воден режим за града и още 10 населени места в региона. Последваха и протести на граждани.

Според първоначалната информация, за директор на ВиК дружеството в Перник щеше да бъде предложен Илиян Илиев – управител на ВиК дружеството в Шумен, но в петък се появи проблем за неговото преместване. След решение на Окръжния съд в града се оказа, че остава управител на ВиК-Шумен.

Илиев не може да поеме управлението на ВиК-Перник до провеждане на конкурс за управител на ВиК-Шумен.

„Всички се надяваме Общото събрание да избере хидроинженер, специалист, експерт, човек, който познава системата. Тук ситуацията е изключително тежка и новият управител няма да има никакво време и толеранс. Той трябва да познава системата и да може много бързо да взима тежки решения, които да стабилизират сложната ситуация, в която се намира града“, каза по повод изора на нов управител на водоснабдителното дружество кметът на Перник Станислав Владимиров.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам