BG | EN

Перки на вятъра – ще го има ли ветропарка край Ветрино

Какво се случва с намерението за създаване на огромен ветропарк на територията на общините Ветрино и Вълчи дол?  От какво се страхуват местните, вредни ли са перките за здравето на хората и за околната среда? Кой спира инвестиция за милиард лева? ЕкоВарна се опита да разплете засукания казус. Вижте какво открихме.

Българското дружество „Добротич Уинд“ планираше да инвестира 1.2 милиарда лева за изграждане на наземна вятърна централа със 79 турбини, включваща 50 турбини в шест села в община Вълчи дол и 29 – в пет села в община Ветрино. Компанията предложи да покрие енергийното потребление на местните жители в размер на 1200 KWh годишно за период от 35 години от датата на пускане на вятърния парк. Намерението е от септември 2022 г.

Cpeщy инвecтициoннитe плaнoвe на eдин oт вoдeщитe инвecтитopи в зeлeнa eнepгия в cвeтa обаче ce oбявиxa мecтни зeмeдeлци, ĸoитo излязoxa нa пpoтecти против появата на пepĸи въpxy зeмeдeлcĸи зeми.

Земеделците в района

Те недоумяват как може на черноземни почви с 4% хумус да се изграждат перки и смятат, че с този ветропарк ще бъдат загубени безвъзвратно около 1000 дка. Дори го определят като “престъпление към човечеството“.

„Аз обработвам масив, който е в близост до ветрогенератор. 2-3 години след изграждането му, добивът падна около 30%. Оказа се, че в близост до ветрогенератора, червеите, които поддържат хумусния слой на почвата започват да изчезват“. Това разказа пред медиите тогава местният земеделец Петър Петров.

Taĸa мaлĸaтa вapнeнcĸa oбщинa, с решение на общинския съвет, нaлoжи мopaтopиyм въpxy зeлeнaтa eнepгия. Cтaвa въпpoc зa peшeниe нa Oбщинcĸи cъвeт Beтpинo зa зaбpaнa зa мoнтaж нa eдинични вeтpoгeнepaтopи нa paзcтoяния пo-мaлĸи oт 1000 м пo пpaвa линия oт peгyлaциятa нa нaceлeнoтo мяcтo дo имoтa, a нe нa 500 м, ĸaĸтo e зaлoжeнo в зaĸoнa.

Реакцията на инвеститора „Добротич Уинд“ АД беше да заведе дело във Варненския административен съд срещу това решение и по-късно го спечели.

В началото на юни м.г. със свое окончателно решение Върховният административен съд отмени решението на Общинския съвет във Ветрино за налагане на мораториум върху изграждането на ветроенергийни паркове в района.

Cпopeд пocтaнoвлeниeтo нa cъдa peшeниeтo пpoтивopeчи нa нaциoнaлнитe paзпopeдби и гo oбявявa зa нищoжнo c мoтивитe, чe Oбщинcĸи cъвeт Beтpинo e нeĸoмпeтeнтeн opгaн, пoнeжe въпpocът e ypeдeн oт нopмaтивeн aĸт oт пo-виcoĸa cтeпeн.

Въпреки това обаче компанията заяви, че няма да направи планираната мащабна инвестиция. Като причини посочиха тенденциозно отношение от страна на местната власт и организираната „клеветническа кампания, която потъпква доброто име на компания“.

Не е ясно какво се е случило междувременно, но девет месеца по-късно, от „Добротич Уинд“ заявиха пред ЕкоВарна, че проект ще има, само че в по-малък мащаби – вместо 79, ще изгради 58 перки.

Проектът

Според предварителните проучвания на вятърния потенциал, избраното край Ветрино място е изключително подходящо за изграждане на такъв парк от гледна точка на ветровия ресурс.

Инвестиционното намерение на “Добротич Уинд” АД е за изграждане на модерен вятърен парк по най-добрите налични световни технологии с нови турбини на собствена земя в общините Вълчи дол и Ветрино. Проектът включва 79 турбини. В пълния си планиран размер проектът ще генерира зелено електричество за над 400 000 домакинства и ще спести над 1,3 милиона тона въглеродни емисии с инсталираната си мощност от 519 MBт. Хоризонтът на експлоатация на вятърните турбини ще е около 35 години. А след изтичане на този срок, инвеститорът напълно ще рекултивира използваната територия, както е предвидено в закона. Предвижданията са в различните етапи на реализацията му да бъдат открити над 100 работни места и да бъдат създадени нови възможности за местния бизнес.

Очакваме разрешение за изграждането на 58 турбини, процесът се развива на етапи. В момента сме в процедура на оценка въздействието върху околната среда (ОВОС), каза за ЕкоВарна изпълнителният директор на “Добротич Уинд” Севда Йончева.

Предвижда се монтирането на турбини от последно поколение, които имат най-добрите показатели за сигурност и постоянен мониторинг. Използването на тези модерни съоръжения позволява високо ниво на производство на енергия при минимум усвоена площ.

„Всеки може да има мнение, но в момента тече очерняща и неморална пиар кампания срещу нас. Институциите са тези, които ще определят дали трябва да се случва един парк. Ние вървим по всички законоустановени процедури и вървим напред“, допълни Йончева.

Предвижданията са строежът да започне през 2026 г., а следващата – паркът да влезе в експлоатация.

Кметът на Ветрино Димитър Димитров не беше словоохотлив по темата. „Нямам представа до къде е стигнал проектът. Ако има решение на общинския съвет, ще го изпълня. На този етап няма такова – нито „за“, нито „против“ ветропарка. Има някакво затишие, не мога да коментирам нищо повече, обърнете се към фирмата“, посъветва Димитров.

Активисти от сдружение “Човек-Природа-Живот” се обявяват категорично против идеята за ветропарковете и говорят за “бавната смърт на мястото на перките – западане на живота и обезлюдяване”. Те са категорични, че ветрогенераторите вредят на хората, животните и почвата. От местната атракция – „Исторически парк“ също са противници на проекта на “Добротич уинд”. Предположенията са, че перките ще развалят ландшафта и ще попречат на развитието на бизнеса. Потърсен от ЕкоВарна за становище, изпълнителният директор на „Исторически парк“ АД Ивелин Михайлов, беше учуден, че „Добротич Уинд“ продължава с намеренията си да реализират проекта. Той бе категоричен:

Ветропаркът го няма вече

„При положение, че има решение на общинския съвет и подписка от местните жители против инвестицията, тези хора продължават и смятат, че ще построят парка?!“

Според него съдът е отменил решението на общинския съвет относно забраната за тотално поставяне на ветропаркове, а не за конкретния проект. Той твърди, че “Добротич уинд” са оттеглили инвестиционното си намерение и ветропарк там няма да има.

„Бях в залата на заседанието на общинският съвет, където прочетоха текста с намерението да се оттеглят. Това беше преди края на предишния мандат. Тази информация ме кара да мисля, че има задкулисие. Чисто икономически този район ще бъде убит, ще се обезлюди, това ще е катастрофално, ако се случи. Все едно чума да мине отнякъде, държа да ме цитирате правилно“, настоя Михайлов.

Изпълнителният директор на „Исторически парк“ иска някой да подпише, че ще поеме щетите, които ще бъдат нанесени на района и прогнозира, че ще бъдат милиони или дори милиарди в 30-годишен период. Михайлов не е против енергията от вятъра, стига перките да не са върху земеделска земя. Не вижда проблем да са в планини, пустини и други места, далече от хората и пътя на птицата.

Общинският съвет във Вълчи дол – с алтернативно решение

Кметът на Вълчи дол Калоян Цветков, заяви пред ЕкоВарна, че в момента всичко е в ръцете на съда: „Решението на Общинския съвет, което е прието на сесията на 15 март, е ветрогенераторите да бъдат на отстояние 10 пъти по височината на съоръжението от урбанизираната територия. Според инвестиционното намерение височината на перката плюс ротора е 270 метра, което означава, че трябва да са на 2,7 километра от урбанизираната територия. Към настоящия момент има жалба от „Добротич Уинд“ против решението, което е изпратено към Софийския административен съд.“

Според направен анализ във връзка с инвестиционната политика за източници от възобновяема енергия, ветрогенератори няма да бъдат целесъобразни за добив на електроенергия в този район, заяви Цветков. Кметът разказа, че местното население не желае парка да го има, заради това, че ще се погуби земеделската земя. Организирани са протести още през 2020 и 2021 г.

Според инвестиционното намерение, фундаментът, където ще бъде поставена вятърната турбина – 50-те съоръжения на територията на община Вълчи дол обхващат 3 декара с 3500 кубика железобетон. Там има още сервитути, трасета. Така се обхващат много големи необработваеми земи, които са плодородни.

Цветков няма прогноза как ще завърши сагата: „Всичко зависи от съда. Общинският съвет не е органът, който разрешава, тъй като проектът е за територията на две общини и в такива случаи решението го взима областният управител. Но Общинският съвет прие решение, което е съобразено с европейски практики“, коментира кметът на Вълчи дол. Цялото интервю с Калоян Цветков по темата прочетете тук.

В община Ветрино, вятър има, видно и от името ѝ. Дали, обаче, той ще задуха в металните перки или ще вее на пусто?

В подкрепа на проекта еколози цитират специален регламент от миналата година на Европейската комисия, според който изграждането на съоръжения за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници е от по-висш обществен интерес, както и че те обслужват общественото здраве и безопасност. Заради техните ползи, вятърните паркове се насърчават не само в Европа, но и по цял свят. Китай и Индия са сред водещите държави по брой инсталирани вятърни турбини, например.

“Или перки ще има, или парк”, така, обаче, коментират част от местните, запознати със сагата. Чий интерес ще надделее, предстои да видим.

Тази статия е създадена от „Обществен център за околна среда и устойчиво развитие“ (ОЦОСУР) в рамките на проекта за подкрепа на независими регионални медии на Сдружение с несторанска цел „Про веритас“. Мненията, споделени в него са на ОЦОСУР и не непременно са споделени от „Про веритас“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Община Бургас търси строител на спортна зала за 2,2 млн. лв.

Прогнозната стойност на обществената поръчка е 2 202 000 лв. с ДДС. Документи за участие се приемат до 27 юни тази година.

Едночасова блокада на Подбалканския път готвят карловски кметове заради недостатъчно финансиране на пострадалите от наводнения села

Кметът на община Карлово Емил Кабаиванов и кметовете на селата, пострадали от бедствието през септември 2022 г. - Богдан, Каравелово, Слатина, Розино, и Христо Даново, ще  затварят предупредително за един час - от 14:30 ч. до 15:30 ч. Подбалканския път и прохода „Троян – Кърнаре“ на 29 май.

Новоизбраният митрополит Арсений ще бъде посрещнат днес в Сливенската епархия

Митрополит Арсений, когото вчера Светия синод обяви за избран нов Сливенски митрополит се очаква днес да бъде тържествено посрещнат в Сливенската епархия

Още за новините

Политици за присмех, но все по-малко смешни – първите хора в държавата „дефилираха“ на карнавала в Габрово

Без съмнение с всяка следваща година политиците превземат все повече от карнавала, но карикатурите им будят все по-малко смях.

Мандатът на общински съветник от Стара Загора беше прекратен след разследване на „За истината“

Общинската избирателна комисия (ОИК) в Стара Загора прекрати предсрочно мандата на Янко Янков -  общински съветник от местната коалиция „Алтернатива на гражданите – ВМРО“. Причината е присъда за купуване на гласове на местните избори през 2019 г. за листата на „Алтернатива на гражданите“, потвърдена от Върховния касационен съд.

Още един добив в Черно море, още един риск

– На хвърлей се води война. Постоянно са забелязвани мини. Какво би станало, ако мина достигне обекта? – Конструкцията би издържала сблъсък с неуправляем кораб – избухване на мина е нищо. И в момента в морето тъй или иначе има производствени обекти. Такива въпроси и отговори можеше да се чуят в малка зала в сградата на общинската администрация в Каварна в сряда, 15 май.