BG | EN

Пациенти на хемодиализа в Ловеч сами плащат поддържащите лекарства

отделението по хемодиализа на болницата в Ловеч
Снимка: скрийншот bTV

Поддържащите лекарства за болните от хемодиализа в Ловеч липсват от началото на годината и пациентите сами плащат медикаментите си. Общо разходите са около 800 лева на седмица, съобщава bTV. Лечението се полага по Здравна каса.

Проблемът с поддържащите лекарства за пациентите на хемодиализа e възникнал в началото на годината, когато болницата спряла да изпълнява заявките на отделението. През януари пациентите са получили последните дози медикаменти за поддържане на хемоглобина, но в намален обем за да има за всички. От началото на февруари двете задължителни лекарства липсват, се разбира от думите на
д-р Алдин Начков, началник на отделението по хемодиализа пред камерата на bTV.
В отделението нямат решение на проблема, а според д-р Румяна Нановска, директор на Ловешката болница, в лечебното заведение чакат превод от Здравна каса за януари, но все още нямат договор.  

Договорът със здравната каса се очаква да бъде подписан до края на месеца, допълва по темата bTV, но въпросът е как ще се намерят доставчици на лекарства за кратък скрок от време. Според информацията на медията, задълженията на ловешката болница към доставчици на лекарства и услуги са около 7 млн. лв, което обяснява липсата на фирми доставчици при обявените обществени процедури, както и на желаещи за пряко договаряне.


Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините