BG | EN

Партия „Величие“ изпреварва ДПС в габровско, „Възраждане“ вече са втори

Появилата се сякаш от нищото партия „Величие“ е на път да изхвърли ДПС от претендентите за българския парламент от габровска област, а „Възраждане“, която уж беше стигнала кулминацията в подкрепата си, вече е втора политическа сила.

При обработени 83.83 на сто от секционните протоколи в Седми Габровски избирателен район, ГЕРБ-СДС продължава да получава най-голяма подкрепа от избирателите в областта. Разместване обаче има при вторите.

„Продължаваме промяната – Демократична България“ отстъпиха мястото на „Възраждане“. При това по всичко личи, че „Възраждане“ ще повтори резултата си от изборите през април 2023 г., но „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) бележи много силен отлив от гласове.

Ако сегашното съотношение се запази до пълната обработка на секционните протоколи, ще излезе, че ПП-ДБ са загубили повече от половината от гласовете, получени на предишните парламентарни избори.

Интересно е около партия „Величие“, сочена за изненадата на тези избори. Партията получава малко над шест на сто от вота в габровско и поне към момента изпреварва ДПС, която напълно сериозно се целеше в един мандат от града на шегата.

Подкрепата за ИТН също расте и според обработените досега протоколи вече е надхвърлила броя гласове, получени през 2023 г.

До края на деня ще стане ясно дали БСП запазва подкрепата си. Ако се съди по протоколите до момента, по-скоро изненади при Левицата няма да има, отделен въпрос е дали това ще стигна за един мандат в четиримандатния избирателен район.

Изборният ден в област Габрово премина по-скоро твърде спокойно. От 101 хил. имащи право на глас, до четири часа следобед до секциите отидоха под 20 хиляди. Окончателната избирателна активност все още не е обявена, но не е очаква да доближи 30 на сто.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините