Парламентът гласува против вота на недоверие към правителството, а протестите продължават

Снимка: parliament.bg, архив

Със 124 гласа „против“ от 237 гласували депутатите отхвърлиха и петият вот на недоверие към правителството и втори на тема „корупция“, внесен от БСП. „За“ оставка на кабинета гласуваха 102-ма, а 11 се въздържаха.

Правителството подкрепиха 94 депутати от ГЕРБ , 21 от „Обединени патриоти“ и един от „Воля“. Против бяха 77 народни представители от БСП и 24 от ДПС. От независимите – 1 беше „за“, а 8 против.

След вота депутатите от БСП напуснаха пленарната зала.

Депутатът Мануил Манев (ГЕРБ) при обяснение на отрицателен вот се обърна към вносителите: „Вие с вашият вот на недоверие излъгахте младите хора, които ходят по улиците на България. Излъгахте ги, че го правите заради тях! Нищо подобно, правите го заради вашата неосъществена лидерка. Глупаво е колеги, да искате да разрушите една държава, всичките институции на тази държава“.

Според Спас Гърневски от ГЕРБ, е бил предотвратен опит за метеж в България. От ВОЛЯ определиха ситуацията като мъдра реакция.

Аз съм спокоен за управлението. Установихме много висок стандарт на управление, какъвто не е имало предишни година, каза правосъдният министър Данаил Кирилов.

Премиерът Бойко Борисов не присъства на гласуването, тъй като по думите на председателя на Народното събрание пътува от Брюксел към България.

След вота протестиращите, които тази сутрин се събраха пред сградата на Народното събрание, се преместиха пред президентството. Така бул. „Цар Освободител“ вече е блокиран между президентството и руската църква. Президентството традиционно е и мястото, където се събират протестиращите всяка вечер.

Полицията обяви днес, че на двама души, сред които бившият депутат от НДСВ и активист от антиправителствените протести Минчо Спасов са повдигнати обвинения за хулиганство заради временното спиране на метрото вчера. Те са освободени срещу парична гаранция от 1500 лв. Третият извършител се издирва.

Графикът на движението на метрото е бил нарушен с девет минути, поясниха от СДВР.

Вчера, след като стана известно, че Спасов е задържан, пред сградата на Първо РУ в София се събраха част от участниците в протеста срещу правителството, които настояха той да бъде освободен, като блокираха движението по бул. „Шипченски проход“. 

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам