BG | EN

Парламентът реши: партийната субсидия става 1 лв. на глас, получен на избори

Снимката е илюстративна. Снимка: parliament.bg

С гласовете на ГЕРБ, ДПС, „Воля“ и „Атака“, Народното събрание прие партийната субсидия да бъде намалена от 11 лв. на 1 лв. на глас, получен на парламентарни избори. 

Промените, предложени от правителството, бяха приети със 119 гласа „за“ от 206 гласували депутати.

До бързата промяна в системата на финансирането на партиите се стигна, след като „Шоуто на Слави“ представи информация от Министерството на финансите, според която през 2018 г. политическите формации незаконно са получавали не по 11 лева, а по 13.23 лева на получен на изборите глас.

От ГЕРБ първоначално внесоха промяна, която беше приета от парламента, че до края на 2020 г. партиите и коалициите трябва да върнат доброволно надвзетите суми от държавната си субсидия от 26 май 2016 г. досега. Ако парите не бъдат върнати до 2021 г., за тях почва да тече лихва и стават задължение към държавата.

Междувременно премиерът Бойко Борисов обяви, че ще вкара в парламента закон, с който партийната субсидия да стане 1 лев. „Много се наслушахме на популизъм. Ще стане накрая като в Чехия, в много страни милиардерите да са и премиери – няма да мине много време и партиите ще станат собственост на бизнесмените“, обяви лидерът на ГЕРБ, цитиран от електронното издание „Дневник“.

Шест дни по-късно идеята на Борисов беше приета на първо четене в парламента, а днес гласувана окончателно от депутатите.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините