BG | EN

Парламентът прие промените в Административнопроцесуалния кодекс въпреки протестите и ветото на президента

Снимка: parliament.bg

Парламентът отхвърли ветото на президента върху разпоредби от промените в Административнопроцесуалния кодекс (АПК). Измененията бяха приети отново със 146 гласа „за“ и 69 „против“.

„За“ повторното приемане на последните промени в закона са гласували от парламентарните групи на ГЕРБ, „Обединени патриоти“, ДПС и „Воля“. „Против“ промените и „за“ ветото са гласували само депутатите от БСП. Социалистите са обявили, че ще сезират Конституционния съд.

През юли 2018 г. по искане на Програма Достъп до Информация, подкрепено от 50 граждански организации държавният глава наложи вето на промените в АПК, като изрази несъгласие с 16 от разпоредбите в закона, отнасящи се до правилата за подсъдността, въвеждането на възможност за провеждането на закрити съдебни заседания, увеличените такси в касационното производство и премахването на касационната инстанция в редица специални закони.

По-рано през годината Конституционният съд даде червен картон за други, сходни по замисъл промени в АПК, чрез които политическото инженерство направи опит за противоречащо на Конституцията създаване на нов съд, паралелен на ВАС, припомни преди няколко дни адвокат Александър Кашъмов.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините