BG | EN

Парламентът прие оставката на Зам.-председателя на Комисията за финансов надзор

Ралица Агайн пред журналисти в парламента
Снимка: скрийншот NOVA TV

Зам.-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн подаде оставка, а парламентът я прие днес на извънредно заседание, свикано по време на лятната ваканция на народните представители, за обсъждане на казусите със срива на Търговския регистър и прекратяването на дейността на ЗК „Олимпик“ у нас.

Пред журанилсти в парламента Ралица Агайн казва, че причините за оставката й са „емоционални“ и не е нарушила нищо.

„Всички правомощия, с които КФН разполага, са приложени в случая и няма никакъв пропуск. Консултирали сме се още преди време и с правната служба по европейския орган по застраховане“, казва Агайн. „По закон правомощията за представителство не са на зам.-председателя на комисията“, допълва тя.

Вчера правителството поиска Агайн да се оттегли заради казуса със застрахователната компания „Олимпик” и стотиците хиляди български автомобили, останали без „Гражданска отговорност”.

Агайн обясни днес, че всички щети, които ще бъдат заведени от клиенти на дружеството в 5-годишен срок, в България трябва да бъдат поети от системата на гаранционните фондове.

„Въпросът е уреден от кипърското законодателство, където е обявено, че при случай на несъстоятелност обезщетенията се поемат от кипърския фонд. Нашият и кипърският фонд са подписали една многостранна конвенция, съгласно която обезщетенията по застраховката се изплащат, като за местните клиенти българският фонд ще посредничи, ще ги обслужи, така че да не се затрудняват. Това е, когато има нанесени щети. За тези, които са си платили до края на годината, нито системата за гаранционните фондове, нито българското, нито кипърското законодателство предвижда някаква компенсация“, обяснява още Агайн, цитирана от dnevnik.bg.

Нито един обезпечителен фонд и в ЕС не предвиждал да се покрива тази загуба. Не била осигурена и система за гаранция и при всички положения хората щели да си получат парите в процеса на ликвидация, когато тя се осъществи и ако има пари там, стана ясно още от думите на Агайн.

Над 9 млн. лв. е стойността на прекратените полици, които трябва да бъдат ъзстановявани в бъдеще, стана ясно от думите на Агайн пред журналисти. Няма точна информация за задълженията, които ще трябва да бъдат изплащани по обезщетения.

Според информацията, която вече бившият зам.-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн изнесе в парламента, в момента в България работят над 600 застрахователи, като само 12 от тях са местни клонове.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините