BG | EN

Парламентът отхвърли президентското вето върху договора за изтребителите Ф-16

Снимка: parliament.bg

Народното събрание отхвърли ветото, което президентът Румен Радев наложи върху международните договори за покупката на изтребителите F-16.

След два часа  дебати, със 128 гласа парламентът отхвърли възраженията на президента по ратификацията на закона за четирите договора за закупуване, оборудване, поддръжка и услуги на изтребителите F 16 Block 70. ГЕРБ, ДПС и част от „Обединени патриоти“ гласуваха за отхвърлянето му, против бяха 73 народни представители, а трима се въздържаха.

Законът за ратифициране на международния договор за придобиването на изтребителите F-16 и свързаната с тях поддръжка беше гласуван в Парламента на 19 юли т.г.. Според президента Радев ратификацията му е станала прекалено бързо и налага вето, за да има нов кръг от дебати. Според държавния глава, е необходимо „национално съгласие и убеденост във взаимно приемливите условия на договора“.

По-късно пред журналисти президентът попита какви гаранции получава България срещу сумите, които ще изплати, кога ще бъде изградена необходимата инфраструктура и пак посочи, че не е ясно дали сделката ще включва необходимото въоръжение на самолетите, поддръжка, обучение. В отговор на тези въпроси Горанов изрази съмнение, че Радев има сценарий за протакане на сделката, тъй като според условията на договора, ако предвидените по него 1.256 млрд. долара не бъдат преведени до 5 септември, офертата вече няма да е валидна.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините