BG | EN

Парламентът отлага гласуването на министерските оставки (обновена)

Снимка: скрийншот БТВ (архив)

Днес няма да бъдат гласувани трите министерски оставки и новите номинации, предложени от Министерски съвет е станало ясно в началото на днения парламентарен ден. Причината е, че все още не е постъпил указ на президента Румен Радев, с който той да освободи главния секретар на МВР Младен Маринов от поста. Маринов е номиниран от управляващата коалиция за министър на вътрешните работи.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева  предложила точката да отпадне от дневния ред на парламента, но пояснила, че, ако в рамките на пленарното заседание постъпи такъв указ, веднага ще бъде вкарана отново в дневния ред тази точка.

Междувременно, от президенството са обяснили пред БНР, че искането на Министерски съвет за освобождаване на Маринов е постъпило вчера, а днес президентът Румен Радев е на среща в Рига на групата „Арайолуш“, обединяваща президентите на 14 държави-членки на ЕС.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев, на регионалното развитие Николай Нанков и на транспорта Ивайло Московски подадоха оставки по настояване на премиера Борисов заради тежката автобусна катастрофа в Искърското дефиле, при която загинаха 17 души.

Управляващата коалиция предлага на тяхно място да бъдат назначени сегашният главен секретар на МВР Младен Маринов – за министър на вътрешните работи. Настоящият заместник-министър на икономиката Александър Манолев – за министър на транспорта и Петя Аврамова – депутат от ГЕРБ, член на регионалната комисия в парламента – за министър на регионалното развитие.

По-късно днес стана ясно, че Александър Манолев отказва номинацията. На пресконференция по темата той обяви пред журналисти, че ще помоли министър-председателя Бойко Борисов да оттегли кандидатурата му тъй като срещу него се водила „координирана атака от една определена група“.

Изявлението на Манолев бе направено само няколко часа след публикация в сайта на вестник „Капитал“, в която се казва, че в миналото си Манолев има инциденти на пътя, граничещи с хулиганство, както и интересни съдружници от сенчестия бизнес.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините