Парламентът гласува правителство с премиер Кирил Петков

Първото редовно правителство, излъчено след третите парламентарни избори за годината беше гласувано в Народното събрание днес
Снимка: скрийншот от видео на bTV

Със 134 гласа „За“ на извънредно заседание днес народните представители подкрепиха създаването на правителство, начело с лидера на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. Очаквано правителството получи подкрепата на депутатите от „Продължаваме Промяната”, БСП, „Има такъв народ” и „Демократична България”. Против бяха 104 депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“.

В проектокабинета на Петков, който той представи официално в събота, има петима вицепремиери, четирима от които и министри, а един – без портфейл. В състава има още петнадесет министри. 

В проектокабинета влизат министри, предложени от всички партньори в коалиционното споразумение, което беше подписано в петък между „Продължаваме промяната“, „БСП за България“, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ вчера след продължили седмица преговори, които се излъчваха на живо в социалните мрежи.

Имената на всички – тук

Мотото, обявено от кабинета „Петков“ е „Нулева толерантност към корупцията“.

Първата заповед, която ще издам ще бъде всеки в Министерски съвет да има зелен сертификат, каза Кирил Петков.

Той посочи, че МВР ще има цел никой да не е над закона и да се хваща корупцията от най-ниското до най-високото ниво.

По отношение на правосъдието, Петков припомни случая с КТБ и липсата на резултати от прокуратурата в това отношение, както и списъка „Магнитски“. Прокуратурата трябва да бъде реформирана, каза Кирил Петков.

С амбициозните планове нивият министър-председател мотивира наличието на двама души, които да отговарят за икономиката в правителството.

Време е да произвеждаме здравословни храни с висока добавена стойност. Време е да запазим българските гори, каза по отношение на земеделието Петков.

Трябва да построим законно магистрала „Хемус“ каза Кирил Петков сред целите по отношение на благоустройството.

Двама души ще отговарят и за ефективно управление и дигитализация.

Обещавам, че няма да има кмет или община, независимо от коя партия, който да няма приоритет на инвестиционните проекти, посочи още Кирил Петков.

В енергетиката, по думите му, се цели да се избегне увеличаването на цената на тока за битовите потребители от 1 януари, както и диверсификация, за да не зависим от никого.

Само отборно ще постигнем целите си, каза Петков на бъдещите министри и призова народните представители да следят всяка стъпка на правителството, показват грешки, да са активни и критични.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам