BG | EN

Парламентът гласува оставката на Валери Симеонов и прие началникът на кабинета му да наследи поста

Марияна Николова
Снимка: Министерски съвет/gov.bg

Парламентът освободи днес Валери Симеонов като вицепремиер, отговарящ за икономическата и демографска политика в третото правителство на Бойко Борисов и избра за негов наследник на поста досегашния началник на кабинета му Марияна Николова.

Валери Симеонов подаде оставка в петък. От май досега Марияна Николова е началник на кабинета му, владее френски и английски език. Решението за персонални промени в Министерския съвет представи вицепремиерът Красимир Каракачанов, гласи официалното съобщение по повод промените в кабинета, публикувано в сайта на Народното събрание.

До промените се стигна след като досегашният вицепремиер, издагнат от Коалиция „Обединени патриоти“ Валери Симеонов подаде оставка в петък в резултат на близо едномесечните протести на майки на деца с увреждания. Майките поискаха оставката на вицепремиера заради думите му, че са „кресливи жени“, а децата им – „уж болни“.

Предложението Марияна Николова да заеме овакантения пост е било внесено от премиера Бойко Борисов, се разбра снощи, но днес самият той не е присъствал в пленарната зала.

Според официалната информация по повод номинацията, представена от вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов от парламентарната трибуна днес, Марияна Николова е родена в Ботевград. Там завършва гимназията с преподаване на чужди езици „Алеко Константинов“. Завършва публична администрация и административни практики в СУ „Свети Климент Охридски“, а също така е магистър по право на Европейския съюз и стопанско управление. Има обучения и специализации в Европейския институт по публична администрация, Холандия; в HAUS финландски институт за публичен мeниджмънт; Финландия, Европейската академия за данъци, икономика и право, Германия, а също във Франция, Австрия и Великобритания.

Била е адвокат към Софийската адвокатска колегия и юрисконсулт в „Топлофикация София“ЕАД. Заемала е различни експертни длъжности в Министерството на държавната администрация и административната реформа. Била е директор на дирекция „Правно-нормативни дейности“ в Министерството на земеделието и храните по времето на първото правителство на Бойко Борисов, когато министър на земеделието е Мирослав Найденов.

Тя е била и в управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“. Работила е в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор към Министерството на икономиката. Била е и ръководител на отдел „Договорно-правен и правна защита“ в Националната електрическа компания (НЕК).

От май 2017 г. Марияна Николова е началник на кабинета на заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика Валери Симеонов. Преподавател е в Института по публична администрация към Министерския съвет.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините