Парламентарната комисия за „Росенец“ не заседава заради липса на кворум

Изглед от високо към имота, свързван с почетния председател на ДПС Ахмед Доган в парк „Росенец“, който доскоро беше абсолютно недостъпен за непоканени гости нито по суша, нито по вода. Снимка: скрийншот от Гугъл мапс

Неявяването на депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП провали последното за този парламент заседание на т. нар. комисия „Росенец“. Заседанието трябваше да се проведе днес, а на него беше поканен почетният лидер на ДПС Ахмед Доган, който също не се появи в Парламента. Той трябваше да даде разяснения как обитава имотите, наричани „летни сараи“.

Очакваното заседание на комисията, обаче, днес не се проведе поради липса на кворум. Председателят Калоян Янков обясни, че отсъстват депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП.

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган беше поканен за втори път за изслушване в комисията „Росенец“. Повторното гласуване се наложи заради оспорване на кворума на предишното заседание. За извикването му тогава гласуваха 7 депутати, а двамата представители на ДПС бяха против, което доведе до спор между председателя на комисията Калоян Янков и депутата Хамид Хамид.

Депутатите решиха още да поканят за изслушване министъра на вътрешните работи, който да докладва за реда и организацията на масовите мероприятия на 11 юли м г., които ескалирали и само намесата на полицията предотвратила сблъсъците.

В обявения начален час в залата бяха само 6-има от общо 12 членове на комисията, което не позволи заседанието да започне, предаде Mediapool. Председателят на комисията Калоян Янков е изчакал 15 минути, за да види дали ще се появи някой от представителите на ГЕРБ, БСП и ДПС, но това не е станало.

Не за първи път ГЕРБ, БСП и ДПС провалят в тандем знаково заседание на парламентарна комисия, припомня изданието. В началото на септември по същия начин бойкотираха заседанието на парламентарната правна комисия, на което трябваше да се разгледа предложението на „Демократична България“ за закриване на специализираните съд и прокуратура.

Не е ясно дали сегашното проваляне на кворума не е „генерална репетиция“ за предстоящото в сряда
последно пленарно заседание на 46-ото Народно събрание, на което депутатите трябва окончателно
да решат дали да отнемат Бюрото за защита от главния прокурор Иван Гешев.

На проваленото заседание на комисията за „Росенец“ трябваше да свидетелства и бургаският общински съветник Константин Бачийски.

„Само папата не ми звъня да се откажа от жалбата си“, разказал пред Mediapool Бачийски. Именно той
подаде жалба до тогавашния областен управител на Бургас Вълчо Чолаков срещу решението на общинския съвет от април миналата година за пътя към морския сарай на Доган. Тогава общинарите решиха пътят към сарая да се деактува и да се даде на фирмите, които притежават сарая в парк „Росенец“.

Бачийски е един от двамата общински съветници, които гласуват през април срещу това решение.
Пред Mediapool той разказал, че още същия ден е подал жалба пред Чолаков, видял се е с него и му е
обяснил какво точно е решил Бургаският общински съвет.ъ

„Няколко часа след входирането на жалбата няколко души поискаха среща с мен и ми казаха да си
оттегля жалбата. Аз отказах“, разказва Бачийски, който в края на миналата седмица говори по темата
и в предаването „ЕвроДикоф“.

Пред Mediapool Бачийски разказал за натиска, на който е бил подложен заради съпротивата си да
приеме решението за „Росенец“.

„Един от тези хора, които се срещнаха с мен, е сравнително известен в региона. Той ми каза: Нали знаеш, че държавата е тяхна, те държат съда и прокуратурата. Аз му отговорих: Какво тогава се притесняват от моите жалби, след като държат съда и прокуратурата?“, разказва Бачийски и допълва, че е склонен да говори с имена пред парламентарната комисия.

„Един ден дойде един наглец при мен и ми казва: Ти кво искаш сега? Да те арестуват ли? Аз му викам: Ама за какво? Е, ти нали знаеш, че прокуратурата има богата фантазия…. Тогава разбрах, че трябва да го разшумя този случай, за да не предприемат нещо такова срещу мен“, казва Бачийски.

Бургаският общинар казва, че в началото повечето медии не са искали да отразят неговите разкрития
за „Росенец“. Бачийски разказва и за любопитен случай при една своя проверка в архива на общината. След това служители на общинската администрация са вадили от паметта на копирната машина това, което той
е копирал в архива. Общинският съветник напомня, че в началото представителят на „Демократична България“ в общинския съвет Димитър Найденов е гласува в полза на деактуването на общинския път. Той се е мотивирал с нуждата да се изгради инфраструктура за намиращото се наблизо рибарско пристанище. След това
Найденов призна, че е допуснал грешка, защото е бил подведен.

В началото на юли съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов дебаркира с гумена лодка на плажа край сарай на Доган. Така той провокира началото на мащабните граждански протести срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Общинският съветник Димитър Найденов също участва в акцията.

„Ползата от тяхното дебаркиране бе, че спряха да ме натискат“, казва Бачийски, който е избран за общински съветник от партия Средна европейска класа. Той казва, че борбата за „Росенец“ изисква последователни действия и допълва, че само той ходи да наблюдава как се движат съдебните дела по казуса.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам