BG | EN

Историята на...

„Пари на вятъра“ или Как да избегнем четирите убиеца на здравето – най-новият проект на варненеца Дойчин Кършовски (подкаст)

Симка: Ecovarna

„Пари на вятъра“ се нарича най-новият проект на варненеца Дойчин Кършовски, пърформънс коуч, ментор и автор на книгите „Дишам“, „Спя“, „Играя“ и „Инвестирам в здраве“. Документалната филмова поредица разкрива в четири поредни серии как да избегнем четирите убиеца на здравето.

Първият филм „Сърцето“ излезе само преди няколко дни. Посветен е на превенцията от сърдечно-съдови болести. „Това е най-честата причина за смърт в света. В Щатите тази тенденция е много ясно изразена, в България – също“, заявява Дойчин. По думите му у нас липсва място, където някой да те посъветва какво да направиш във връзка с превенцията – къде да отидеш, какви изследвания да потърсиш, какви индикатори да следиш.

Това искам да предложа с тези филми и информацията, която споделям към тях, казва варненецът, който повече от 20 години се реализира успешно и на американския пазар. Според него медицината 3.0, фокусирана върху ранна диагностика и мониторинга на здравето, много трудно си проправя път към България. Често тази медицина е произведена в западния свят – в Европа, Щатите. „Въпреки че у нас има много качествени клиники, хората още не са узрели за идеята да се изследват преди да имат симптоми. Това е нещо, което искам да променя. Целта на филмите е съвсем практично да помогне на хората да си направят план за превенция“, казва Дойчин.

Четирите документални филма излизат на български език, както и книгите на Кършовски от поредицата „Тази книга няма значение“. След 20 март на българския пазар се очаква четвъртото книжно издание, наречено „Ям“. „Много се вълнувам, защото става наистина книгата, която аз искам да прочета“, заявява с усмивка авторът й. Той не спира да работи за България дори от чужбина, защото тук според него има изключително бързо развиваща се група от здрави хора, които искат това здраве да бъде удължено по време на жизнения им път. Именно това в пърформънскоучинга се нарича „удължаване на здравето в живота“.

„Това не е непременно удължаване на годините, които ще живееш, а удължаване на живота, в който не си болен. Здрав си и изпълняваш това, което обичаш по-най-добрия начин“, разяснява Дойчин. Казва, че в България има голяма група хора, която търси отговор на въпроса:

Какво мога да направя, за да прекарам по-малко време от живота си болен.

И тук идва отговора с една дума – превенция, която в България, а и не само, няма конкретни практични измерения.

За да направи съвсем конкретни примерите, Кършовски следва четирите най-големи болести – убийци за човечеството във филмите си. 90% от хората умират или имат близка среща със сърдечните болести, рака, метаболитните заболявания, в т.ч. диабета, и нарастващите много бързо заболявания, свързани с менталното здраве, като алцхаймер и паркинсон. Във всяко филмче операторът следва какво прави Кършовски в определено здравно заведение или лаборатория в България. В края на всяка лента ще има таблица, в която авторът описва всичко, което той предприема с цел превенция.

„Идеята е да покажем какво може всеки да направи за себе си. Много често това е да прави повече от това, което здравната каса предвижда“, разказва Дойчин. И дава пример с рака на дебелото черво, който е почти 100% лечим, ако се открие навреме. „Може да си направиш малка аритметика – какво ти струва или какво губиш, ако си направиш такъв тест. Явно време, явно планиране и пари от джоба или пари на вятъра. Аз бих предпочел да дам един пари за изследвания и да ми кажат: Няма ти нищо. Изхарчил си парите си на вятъра. Това е идеалният вариант. А не – „Намерихме нещо и е време да започнем лечение.“. Това е обратното мислене. Защото ще дам много повече пари, ако тръгна да се лекувам, оправяйки някакъв проблем“, разсъждава специалистът.


Тази статия е създадена от „Обществен център за околна среда и устойчиво развитие“ (ОЦОСУР) в рамките на проекта за подкрепа на независими регионални медии на Сдружение с несторанска цел „Про веритас“. Мненията, споделени в него са на ОЦОСУР и не непременно са споделени от „Про веритас“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Историята на...

Още от „Историята на...“