BG | EN

Парична гаранция от общо 390 хил. лв. наложи прокуратурата на участници в престъпна група за скимиращи устройства

акция данъчни
Снимка: пресцентър на прокуратурата

Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения на четирима участници в престъпен сговор за изработване и използване на скимиращи устройства за събиране на информация от кредитни и дебитни карти и изготвяне на неистински платежни инструменти (пластики за незаконно теглене на средства от чужди банкови сметки), става ясно от информация на прокуратурата до медиите.

Според събраните до момента доказателства, участниците в групата действали от януари 2017 г. В селище, недалеч от Пловдив, те оборудвали свой „производствен цех“ с напълно затворен цикъл. На 13 юли 2018 г., при операцията на ГДБОП и Специализираната прокуратура по задържането им, на въпросния адрес били открити компютри с програми за обработка и съхранение на информация, изтеглена неправомерно от банкови карти, пластики, лайсни с микрокамери и захранващи батерии за събиране на данни, слотове и клавиатури за банкомати, ПОС-терминали с батерии, платки с различни накрайници и множество други веществени доказателства.

В същото помещение били открити и голямо количество български и чужди документи (паспорти, лични карти, талони за автомобили, бланки на визи и стикери). Открити са били още и заготовки за лични документи, без нанесени на тях имена и други данни, както и без поставени снимки.

По време на операцията са били претърсени общо 8 адреса в Пловдивско, както и автомобили. Назначени са множество експертизи, които да очертаят границите на престъпната дейност.

С постановления на прокурор от Специализираната прокуратура на четиримата са наложени парични гаранции, съответно от 150 хил. лв., 100 хил. лв., а на двама от участниците – по 70 хил. лева, посочват още от прокуратурата.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините