BG | EN

Падна последната пречка пред тунела под Шипка – не е „заплаха за естествените екосистеми“

Обходът на Габрово е част от проекта за тунел под Шипка
Снимка: Община Габрово

Съдът отмени окончателно решението на Министерския съвет, с което е приет Плана за управление на природен парк „Българка“. Това означава, че последната пречка пред строителството на тунела под Шипка падна и сега на ход е държавата.

С решение от 1 април т.г. Върховният административен съд (ВАС) потвърди решение на Административен съд София-град от февруари м.г. и обяви решението на Кабинета Петков за приемане на Плана за управление на парк „Българка“ край Габрово за „незаконосъобразно и постановено в съществени противоречия на административното право“.

Сред мотивите на съда изпъква голямата разлика във времето от изготвянето на плана до неговото приемане – близо шест години.

През това време ситуацията в региона се е променила, променени са обществено-икономическите отношения, имоти са се сдобили с нови собственици, които биха били заинтересована страна от плана, смята съдът. Освен това, тъй като една от обжалващите страни е Община Габрово, за шестте години от изготвянето до одобрението и приемането на документа, Община Габрово е развила инвестиционната си политика и планираните инвестиции са различни от времето, когато планът е писан и обсъждан, пише още в съдебното решение.

Всъщност тунелът под Шипка събори плана на парка.

Според плана за управление на парк „Българка“ изпълнението на проекта „Обход на Габрово с тунел под връх Шипка“ „попада в зона с предвиден резерватен режим“. Това на практика означава забрана за всякакво ново строителство. Изключения се допускат за водохващания за питейни нужди, пречиствателни съоръжения, сгради и съоръжения за нуждите на управление на парка и възстановяване на биологичното разнообразие, както и елементи, гарантиращи сигурността на посетителите на парка.

В раздел „Ограничения“ на плана тунелът под Шипка е посочен като „заплаха за естествените екосистеми“, което е още едно ограничение срещу мечтаното съоръжение.

Тези ограничения, според кмета на Габрово Таня Христова, заплашват изпълнението на финалния етап от проекта за обход на Габрово и по конкретно неговият финален етап, който е тунелът под Шипка. С този аргумент през февруари 2022 г., месец и половина, след като планът беше приет, Христова депозира жалба в съда с искане за неговата отмяна.

В жалбата си тя настоя планът да бъде променен, като в него се включат предвидените като допустими в Закона за защитените територии дейности, сред които е строителство на инфраструктурни обекти, предвидени в устройствени и технически планове и проекти.

Как се одобрява план, писан преди шест години и непроменен оттогава.

Изглежда, че голямата разлика във времето от писането на плана до внасянето му за одобрение не е била пречка той да бъде приет и обнародван в Държавен вестник. По-късно обаче точно тя стана пречка за отмяната му.

Изготвянето на план за управление на природен парк „Българка“ стартира през 2009 г. с искане на парковата дирекция МОСВ да одобри започването на процедура за неговото изработване.

Разработен е в периода 2013-2014 г. , а през 2015 г. в Министерството на околната среда и водите е внесено уведомление за готовия план. Същата година планът влиза във Висшия експертен екологичен съвет, където получава някои забележки и е предложено на министъра на околната среда да го върне за преработка. Корекциите са направени и през декември 2015 г. Експертният екологичен съвет го приема, след което – от август до септември 2016 г. е предложен за обществено обсъждане.

Този план престоява до декември 2021 г., без по него да се правят промени. На последното за 2021 г. заседание на правителството е внесен за приемане и получава одобрението на министрите, а в първия брой на Държавен вестник за 2022 г. е публикуван във вида, в който е разработен шест години по-рано.

Планът не отговаря на изискванията за своевременност и актуалност,

отчитат двата съдебни състава, „тъй като към момента на приемането му е следвало да бъде осъществена неговата актуализация“. „Той е бил актуален към 2013 г., а неактуален към 2021 г., когато е приет“, посочва съдът, като подчертава, че оценките, изследванията и изводите, послужили за изработването му, са от още по-рано – от 2012 г.

Природен парк „Българка“ е разположен в централната част на България, върху билните части и северните скатове на Шипченска и Тревненска планини и части от прилежащия им Предбалкан. На негова територия са най-съхранените букови екосистеми и ландшафти, характерни за Централна Стара планина. Опазването на защитените територии, през които се оказва, че върви трасето на проекта за тунел под връх Шипка беше поредната пречка пред проекта, която с решението на съда от 1 април 2024 г. вече не е пречка.

Дали обаче строителството на 127-годишната мечта на габровци, както наричат в региона непостроения тунел, ще започне още тази година, министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков е оптимист. За да се сбъдне оптимизма му обаче работата трябва да започне най-късно през септември т.г., смята самият той.

Пари поне има – в държавния бюджет за 2024 г. са заложени 36 млн. лв. за изпълнение на строителството на тунела под Шипка, което е 10 на сто от стойността на целия проект.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Емилия Димитрова
Емилия Димитрова - Данкова работи като журналист от завършването на висшето си образование, а от 2015 г. развива собствен сайт за новини от Севлиево и региона. Била е главен редактор на вестник „Севлиево днес“, журналист във вестник „Росица“ и отговорен редактор на новините в кабелна телевизия „Киви-ТВ“ в Севлиево. От 2015 г. е координатор на „Програма Достъп до информация“ за област Габрово. Носител на наградата „Златен ключ“ на „Програма Достъп до информация“ за 2018 г.

Още от автора

Политици за присмех, но все по-малко смешни – първите хора в държавата „дефилираха“ на карнавала в Габрово

Без съмнение с всяка следваща година политиците превземат все повече от карнавала, но карикатурите им будят все по-малко смях.

Математиката ще реши при кого да отиде четвъртия мандат в Габрово

ДПС или БСП ще вземат мандат от Габрово - това е въпросът преди предстоящите на 9 април избори за български парламент.

Като сладолед на слънце се топи БСП в Габрово,  докато Нинова се упражнява в партийно строителство

БСП в Габрово и БСП на „Позитано“ не говорят на един език от години, но този път разминаването прехвърли границите на разумното.

Още за новините

Политици за присмех, но все по-малко смешни – първите хора в държавата „дефилираха“ на карнавала в Габрово

Без съмнение с всяка следваща година политиците превземат все повече от карнавала, но карикатурите им будят все по-малко смях.

Мандатът на общински съветник от Стара Загора беше прекратен след разследване на „За истината“

Общинската избирателна комисия (ОИК) в Стара Загора прекрати предсрочно мандата на Янко Янков -  общински съветник от местната коалиция „Алтернатива на гражданите – ВМРО“. Причината е присъда за купуване на гласове на местните избори през 2019 г. за листата на „Алтернатива на гражданите“, потвърдена от Върховния касационен съд.

Още един добив в Черно море, още един риск

– На хвърлей се води война. Постоянно са забелязвани мини. Какво би станало, ако мина достигне обекта? – Конструкцията би издържала сблъсък с неуправляем кораб – избухване на мина е нищо. И в момента в морето тъй или иначе има производствени обекти. Такива въпроси и отговори можеше да се чуят в малка зала в сградата на общинската администрация в Каварна в сряда, 15 май.