Още пари за обхода на Габрово, трасето не било безопасно

Огромни скални късове се свличат по път за 93 млн. лв.
Снимка: „За истината“

Половин година след пускането му в експлоатация, десет участъка с обща дължина 20 км от обходния път на Габрово предстои да бъдат укрепени с цел „дълготрайна устойчивост и безопасност на трасето“. Засега не е ясно колко ще струва това, тъй като технологичният проект, възложен от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) през юни м.г., още не е готов. Междувременно Европейската комисия закри процедурата срещу България за възстановяване на 11 млн. лв. заради забавяне в изпълнението на проекта „Обход на Габрово“. Това стана, след като от българска страна е изпратен Акт 16, удостоверяващ пълната експлоатация и разрешение за ползване на обходния път.

Ако се съди по стойността на обезопасените по спешност през лятото на миналата година 420 м крайпътни откоси вероятно предстоящото укрепване ще струва милиони левове. Тогава се оказа, че седмица след откриването на обекта, в който са инвестирани 93 млн. лв., по пътното трасе се свлича кал и скални маси. Причината беше в проливния дъжд, който министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова определи като непредвидено обстоятелство. И понеже бе непредвидено, глътна още 1.7 млн. лв. от парите на данъкоплатците, за да се направи пътя като хората.

Гордостта на пътното строителство

Обходният път на Габрово е с дължина 23 км. Движението по последните 12 км от него беше пуснато на 4 юни 2020 г. Според съобщение от пътната агенция отсечката е най-голямото изграждано досега у нас стоманобетоново мостово съоръжение с дължина 640 м и отвор 160 м, построено по метода „конзолно бетониране“. По тази технология се изграждат мостове с най-големи отвори, а в България този е третият такъв след виадукта на 48-ми км на автомагистрала „Хемус“ и виадукта на пътя Подкова – Маказа.

В новоизградената отсечка от обхода на Габрово е и тунелът под Бакойския баир, строен по нов метод. Съоръжението е с една тръба с две ленти за движение, две водещи ивици и тротоари, със системи за безопасност като вентилация, светлинна сигнализация, пожароизвестяване, видеонаблюдение и диспечерски пункт.

Освен тунела и мостовото съоръжение има и още два пътни възела и три по-малки моста, които свързват обходният път на Габрово с центъра на града.

Дъждът обърка всичко

Всичко това звучи и изглежда добре до 12 юни м.г. (на осмия ден след откриване на трасето, б.ред.). Тогава над Габрово се излива проливен дъжд, който провокира активиране на свлачища покрай новоизградения път. Канавките се пълнят с кал и скални късове. Огромни откъртили се канари се търкалят по лентата за движение и застрашават безопасността на пътуващите.

Така изглеждат участъци от обходния път на Габрово днес.
Снимка: „За истината“

От АПИ възлагат спешно укрепване на най-рисковите 400 м крайпътни скатове. Стойността на изпълнените работи е малко над 1.7 млн. лв., работата е свършена до август м.г.

Любопитна подробност е, че едно от дружествата, участвали в укрепването – „Пътни строежи Велико Търново“, е сред участниците в обединението, на което е възложено изграждането на новия път.

Обезопасяването на 400 крайпътни метра се оказва недостатъчно и през юни т.г. от АПИ възлагат нов проект – за укрепване на още 20 км от трасето, на десет различни места. „Мерките по укрепване продължават с цел дълготрайна устойчивост и безопасност на трасето“, каза преди дни министър Аврамова в отговор на народния представител Кристина Сидорова (БСП). Очевидно безопасността на скъпото и ново трасе е под въпрос, но защо за нея не е помислено при строежа на пътя, министърът не обяснява.

Небрежност или безхаберие

Факт е, че за наличие на свлачища в района се е знаело още по време на самия строеж на съоръжението. За това говори през юни 2019 г., една година преди пускането в експлоатация на участъка, Златка Петева, директор в АПИ, по време на заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020. Въпреки, че обходът на Габрово е от предишния програмен период, той е обект на дискусията заради изоставянето от крайния срок и В протокола от това заседание е записано: „Проблемите, които са свързани с изкопните работи в редица участъци, са породени от наличие на земни маси с потенциал за обрушване и свличане. Към момента се изготвя геоложко становище и очакваме идейни решения за укрепване на откосите и тяхното обезопасяване“ (от изказване на Златка Петева, б.ред.)

Десет нови участъка предстои да бъдат обезопасени, снимка: „За истината“

Изказването на Петева е точно една година преди министър-председателят да мине „на живо във фейсбук“ по обхода на Габрово, шофирайки лично джипа си. Излиза, че в АПИ са знаели за необходимостта от укрепване на откосите, за да бъдат обезопасени, но дали изоставането в сроковете и опасността от санкции за забавяне на изпълнението ги е направила небрежни, е предположение.

Една добра и една лоша новина

През декември м.г. стана ясно, че процедурата по искането на Европейската комисия за възстановяване на 11 млн. лв. за забавянето на изпълнението на проекта „Обход на гр. Габрово“ се закрива. Пътят трябваше да е готов в края на март 2019 г. , а в транспортното министерство се надяваха, че завършването му ще стане до края на 2019 г. За да избегне налагането на финансови корекции държавата започна пазарлък с Европейската комисия, който мотивира с изненадващото разкритие на археологически обект по време на работа, както и с проблеми, възникнали при изкопните работи в редица участъци, породени от наличие на земни маси с потенциал за обрушване и свличане. Това обяснение още веднъж доказва, че за свлачища край скъпото съоръжение се е знаело още при строежа.

В края на декември 2020 г. България е информирана с писмо от генералния директор на Генерална Дирекция „Регионална и селищна политика“ към Европейската комисия, че процедурата по налагане на сакции срещу страната ни е прекратена. Писмото е в отговор на изпратения през юли 2020 г. до Комисията Акт16 за въпросния път, който удостоверява неговото ползване.

Единственото, което остава държавата да направи е да гарантира, че пътят е безопасен. Парите за това са извън изпълнението на проекта, а сметката ще доплати българският данъкоплатец.

Изпълнител на обходния път на Габрово е обединение между „Хидрострой“, „Пътни строежи – Велико Търново“ и „Пътиженерингстрой – Т“. Стойността на проекта е 93 млн. лв. с ДДС.

Поддръжката на републиканските пътища на територията на Северен централен район е възложена след спечелена процедура за обществена поръчка на дружеството по задълженията и договорите „Консорциум Габрово 19-24“, в което влизат „Пътни строежи“ Велико Търново“, Пътстрой Габрово“ и „Инфрастроежи“ Севлиево. Договорът е за пет години, на стойност 14.5 млн. лв.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам