BG | EN

Камен Алипиев – Кедъра е уволнен от БНТ докато бил в болничен

Камен Алипиев

Трудовият договор на дългогодишния журналист и заместник-шеф на спортната редакция в Българската национална телевизия Камен Алипиев – Кедъра е прекратен от медията на 10 септември, докато е бил в болничен. Това съобщи „Свободна Европа“, като се позовава на думи на спортния журналист.

Официалната причина, посочена от медията е, че Алипиев не се вписва в новите стандарти на обществената телевизия, сред които е диплома за висше образование, каквато той няма.

Камен Алипиев е завършил семестриално спортната академия, но към онзи момент не е взел държавния си изпит. Това ниво на образование става задължително за длъжността, след преструктурирането на дирекция „Информация“ и обособяването на дирекция „Спорт“, посочиха в началото на септември от телевизията.

По това време Кедъра е в болничен за решаване на различни здравни проблеми, последният от които операция от херния на 25 септември. Докато е в болничен, на 10 септември, получава писмо в пощенския клон по адресната му регистрация, с което трудовите ми правоотношения с БНТ се преустановяват без предизвестие и с една заплата компенсация.

Още в началото на септември шефът на спортната редакция в БНТ Сашо Йовков коментира, че ако Алипиев реши въпроса с дипломата си, вероятно договорът му няма да бъде прекратен. В противен случай ще му бъде предложен граждански договор, но с по-ниско заплащане „защото той е безспорен капацитет“.

Междувременно малко повече от седмица след това Камен Алипиев се явява на държавен изпит в Националната спортна академия и го взема с отличие. Така на практика отговаря на стандартите на обществената медия, но в същото време от БНТ вече са му изпратили документите за прекратяване на договора.

Потърсен да коментира ситуацията, пред Свободна Европа Сашо Йовков обяснява: “Разбрах за случая от Камен, разбрах че вече не е част от екипа на БНТ, след разговор с него.” Той е разбрал също, че Алипиев вече има завършено висше образование и планирал да говори с него при какви условия би искал да се върне.

По информация на „Свободна Европа“ в нюзрума на БНТ има още хора без завършено висше образование. Те обаче са получили срок, в който трябва да го завършат, за да продължат работата си в медията.

Първоначално Йовков отказва да коментира тази тема и не отговаря на въпроса дали това е двоен стандарт, но впоследствие обяснил, че “може би заради смяната на структурата на дирекция “Спорт” се е наложило, защото в нюзрума всичко си е както преди”.

“За мен е обидно, въпреки че получих уверения, че не е лично отношение, а въпрос на стандарт, стандартите да се спазват единствено по отношение на мен”, казва Камен Алипиев пред „Свободна Европа“, добавяйки, че само той получава “така принципно отношение от генералния директор”.

„Свободна Европа“ припомня, че Камен Алипиев беше сред малкото журналисти от БНТ, подкрепили протеста срещу настоящия директор на БНТ Емил Кошлуков през януари 2018 г., когато тогавашният програмен директор на телевизията искаше да промени темите на сутрешното предаване „Денят започва с култура“. Тогава Алипиев определи назначаването на Кошлуков в БНТ като „послание към обществото“ и въпреки че уточни, че лично никога не е имал нещо против „личността на г-н Кошлуков“, „знаците, които се дават на и без това доста заспалото българско общество, са доста неприятни за мен“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Общинският съвет във Враца ще има петима заместник-председатели

В новоизбрания Общински съвет на Враца, след вота на 29 октомври, има 9 формации, без ясно изразено мнозинство.

Увеличение на данъците е сред първите предложения за новия мандат на кмета на Велинград

Предлага се увеличаване на размера на данъка върху недвижимите имоти на граждани и фирми и вдигане на туристическия данък.

На шестия път пазарджишкият общински съвет успя да избере председател(обновена)

При пет неуспешни опита досега, днес пазарджишкият общински съвет пробва за шести пореден път да избере председател.

Още за новините

Изборът да гласуваш „неправилно“

Изборите приключиха, а животът продължава. Някъде по-лошо, отколкото преди, другаде - доста по-лошо. 

Ураган и торнадо – какво сполетя Варна само за две седмици

Паднали дървета, стълбове, светофари, фасади на сгради, затиснати автомобили, блокирани хора, жертви… Един от постовете в социалните мрежи лаконично обобщава: „Градът е като след война.“. Това беше Варна на 19 ноември след урагана „Фредерик“. Предупреждението беше за вятър със сила 120 – 150 км/ч и вълни от 5-7 метра височина. Метеорологичните данни до сега са отчитали ветрове до 144 км/ч у нас, и то в планините.

Журналистическа асоциация настоява МВР да поеме отговорност за насилието над граждани и журналисти миналата седмица

Министерството на вътрешните работи дължи отговорност за насилието над граждани и журналисти по време на протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз от 16 ноември в София, заявава в позиция от днес Асоциацията на европейските журналисти в България.