BG | EN

Камен Алипиев – Кедъра е уволнен от БНТ докато бил в болничен

Камен Алипиев

Трудовият договор на дългогодишния журналист и заместник-шеф на спортната редакция в Българската национална телевизия Камен Алипиев – Кедъра е прекратен от медията на 10 септември, докато е бил в болничен. Това съобщи „Свободна Европа“, като се позовава на думи на спортния журналист.

Официалната причина, посочена от медията е, че Алипиев не се вписва в новите стандарти на обществената телевизия, сред които е диплома за висше образование, каквато той няма.

Камен Алипиев е завършил семестриално спортната академия, но към онзи момент не е взел държавния си изпит. Това ниво на образование става задължително за длъжността, след преструктурирането на дирекция „Информация“ и обособяването на дирекция „Спорт“, посочиха в началото на септември от телевизията.

По това време Кедъра е в болничен за решаване на различни здравни проблеми, последният от които операция от херния на 25 септември. Докато е в болничен, на 10 септември, получава писмо в пощенския клон по адресната му регистрация, с което трудовите ми правоотношения с БНТ се преустановяват без предизвестие и с една заплата компенсация.

Още в началото на септември шефът на спортната редакция в БНТ Сашо Йовков коментира, че ако Алипиев реши въпроса с дипломата си, вероятно договорът му няма да бъде прекратен. В противен случай ще му бъде предложен граждански договор, но с по-ниско заплащане „защото той е безспорен капацитет“.

Междувременно малко повече от седмица след това Камен Алипиев се явява на държавен изпит в Националната спортна академия и го взема с отличие. Така на практика отговаря на стандартите на обществената медия, но в същото време от БНТ вече са му изпратили документите за прекратяване на договора.

Потърсен да коментира ситуацията, пред Свободна Европа Сашо Йовков обяснява: “Разбрах за случая от Камен, разбрах че вече не е част от екипа на БНТ, след разговор с него.” Той е разбрал също, че Алипиев вече има завършено висше образование и планирал да говори с него при какви условия би искал да се върне.

По информация на „Свободна Европа“ в нюзрума на БНТ има още хора без завършено висше образование. Те обаче са получили срок, в който трябва да го завършат, за да продължат работата си в медията.

Първоначално Йовков отказва да коментира тази тема и не отговаря на въпроса дали това е двоен стандарт, но впоследствие обяснил, че “може би заради смяната на структурата на дирекция “Спорт” се е наложило, защото в нюзрума всичко си е както преди”.

“За мен е обидно, въпреки че получих уверения, че не е лично отношение, а въпрос на стандарт, стандартите да се спазват единствено по отношение на мен”, казва Камен Алипиев пред „Свободна Европа“, добавяйки, че само той получава “така принципно отношение от генералния директор”.

„Свободна Европа“ припомня, че Камен Алипиев беше сред малкото журналисти от БНТ, подкрепили протеста срещу настоящия директор на БНТ Емил Кошлуков през януари 2018 г., когато тогавашният програмен директор на телевизията искаше да промени темите на сутрешното предаване „Денят започва с култура“. Тогава Алипиев определи назначаването на Кошлуков в БНТ като „послание към обществото“ и въпреки че уточни, че лично никога не е имал нещо против „личността на г-н Кошлуков“, „знаците, които се дават на и без това доста заспалото българско общество, са доста неприятни за мен“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

След разпилените в ефир лични карти, прокуратурата разпореди проверка в Девин

Районната прокуратура в Смолян е разпоредила проверка след телевизионен репортаж от Девин, в който се видя, че един от обитателите на ромския квартал в града е събрал около 180 лични карти на местни жители.

Обединението за честни избори набира доброволци – наблюдатели и анализатори за вота на 2 април

Обединението за честни избори (ОЧИ) съставлява широка група от неправителствени организации, експерти, анализатори, журналисти и медии, обединени в борбата им срещу изборните измами, купуването на гласове и контролирания вот.

Платеното паркиране в Балчик става 2 лв. на час

Цената за платено паркиране в Балчик се променя от 1 на 2 лева на час и ще важи от 9 до 20 часа в периода април - септември.

Още за новините

От Айнщайн до Желю Желев – едно предизборно шоу на Слави Трифонов в Стара Загора

лави Трифонов дойде в Стара Загора в петък вечер, когато е време за забавления, а в заведенията може да се намери място само след предварителна резервация.

За три дни АЕЖ – България събра парите за правна защита на Mediapool

Само за три дни Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) е успяла да събере сумата, необходима за правна помощ на електронното издание Mediapool.bg, след като то попадна под ударите на иск за 1 млн. лв., заведен от застрахователната компания “Лев Инс”.

Договорът за безвъзмездно отдаване на русенското летище не гарантира възстановяване на гражданските полети

Частният инвеститор “Еърпорт Русе”, който наскоро получи общинското Летище Русе за безвъзмездно ползване през следващите 10 години, не е длъжен да възстанови редовните граждански полети.