Очаквано председателят на Общински съвет – Варна запази поста си при днешното гласуване на оставката му

Кадър от днешното заседание на Общински съвет – Варна.
Снимка: За истината

Председателят на Общински съвет – Варна Тодор Балабанов (ГЕРБ) остава на поста си след проведения днес таен вот за оставката му. Предвид разпределението на съветниците във варненския местен парламент изходът от гласуването изглеждаше предопределен.

Оставката на Балабанов беше поискана от групата съветници от партия „Възраждане“. Като основна причина се посочваше начинът, по който се ръководи общинският съвет и липсата на заседания, като те се свикват на границата на законовия срок. Очаквано предложението за предсрочното прекратяване на правомощията на Тодор Балабанов не събра необходимия брой гласове. От общо 51 общински съветници в гласуването се включиха 30, като 21 от тях гласуваха “За”, 8 бюлетини бяха невалидни, една – неправилно попълнена. Според наблюдатели, в гласуването не са участвали съветниците от ГЕРБ и СДС.

За начина, по който се свикват заседанията на Общински съвет – Варна – тук и тук.

Вчера и БСП във Варна обяви, че на предстоящата сесия съветниците от левицата ще настояват за смяна на председателя на ОбС – Варна Тодор Балабанов. Посочените в решението им мотиви бяха „безобразното управление на дружествата, чийто принципал е Общинският съвет, и предложението за поскъпване на билетите за градския транспорт.

„Според БСП, в резултат на некомпетентно управление (с малки изключения) общинските дружества масово са в тежко финансово състояние. Емблемата на безобразно и безхаберно управление във Варна е “Градски транспорт” ЕАД, край който витаят тежки съмнения за злоупотреби, за които БСП от години алармира. БСП няма да подкрепи на никаква цена предложението за поскъпването на билетите за пътуване в градския транспорт.

Повече за предложеното поскъпване на билетите в градския транспорт на Варна – тук

Точно преди година Тодор Балабанов отново запази поста си след гласуване на искане за оставката му. То беше внесено от съветниците от Демократична България.

Балабанов е втори мандат председател на Общинския съвет във Варна, а през мандат 2011 – 2015 оглавяваше комисията по финанси и бюджет.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам