BG | EN

Офшорки и руска гражданка са собственици на военен завод „Миджур“

Изображение: zovnews.com

Офшорки от Сейшелите и Белиз и мистериозна руска гражданка са собственици на скандално известния военен завод „Миджур“, показва справка в Търговския регистър, направена от регионалното издание „Зов нюз“. При проверката на изанието се оказало, че реалният притежател на завода е регистрираната в Шотландия компания „ТЛ Уел Солюшън ЛП“, която пък била собственост на сейшелските офшорки „Касълфорт Лимитид“ и „Атлантик Венчърс Инкорпърит“. Пълномощник е родената през 1992 г. рускиня Олена Толстошеева.

Малко преди завод „Миджур“ да започне работа, сейшелските офшорки са били заменени с две други – „Кинсингтън кънсълтантс“ и „Монтроуз Асетс“, регистрирани на остров – Белиз.

Изображение: zovnews.com

Имена на реални собственици не са били посочени, а пълномощник отново е Толстошеева. За управител пък е бил избран бившият кмет на Лом Иво Иванов.

Абсурдната ситуация поставя в неловко положение страната ни, защото България на практика има военен завод с тайни собственици, пише изданието. Изнесената по-горе информация не била тайна и за жителите на село Горни Лом, които подавали множество сигнали до прокуратурата.

„Зов нюз“ припомня, че Окръжният съд във Видин не е намерил виновни за смъртта на 15 души, загинали при адския взрив в завода и оправдал четиримата обвиняеми по делото за взрива в завод „Миджур“ в Горни Лом. При експлозията в предприятието за утилизация на боеприпаси на 1 октомври 2014 година загинаха 15 човека, а предприятието бе сринато до основи. След смъртоносния взрив прокуратурата повдигна обвинение на четирима души – на собственика на завода Валери Митков, на бившата служителка в предприятието Палма Иванова, която е отговаряла за безопасността на труда, на бившия началник на отдел „Контрол на общоопасните средства“ в МВР Божидар Василев и на Ивелина Бахчеванова – бивш директор в икономическото министерство. В съдебни заседания са разпитани близо 200 свидетели, 50 са вещите лица, а самото дело е 180 тома. Като граждански ищци по делото са признати около 50 близки и роднини на жертвите.

Съвсем скоро местната власт в Чупрене алармира за нова опастност от военния завод „Миджур“. Кметът и председателят на Общински съвет – Чупрене подадоха сигнал до главния прокурор, за това че не са взети мерки за безопасно съхраняване на значително количество взривни вещества, взривни изделия и средства за взривяване на територията на завод „Миджур“, в землището на с. Горни Лом.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините