Офисите на в. „Труд“ са запечатани заради неплатени наеми

Илюстрация: Скрийншот от сайта на в. „Труд“

Полиция е запечатала тази сутрин редакцията на в. „Труд“, която се намира в сграда, собственост на Министерството на културата. Това съобщиха от редакцията на вестника. Веднага след запечатването комисия, назначена от областния управител на София-град, е влязла в офисите, за да изпълни заповед за изземване.

Според „24 часа“ докато служители на областната администрация в София и полицаи са запечатвали стаите, главният редактор на „Труд “Петьо Блъсков е обявил гражданско неподчинение и е съобщил, че заедно с журналистите продължи работата по издаването на утрешния брой на вестника.  

Още през август т.г. служебният министър на културата Велислав Минеков съобщи, че дружеството – наемател на офисите „Южен кръст 2001“ не е плащало наема си в продължение на години. По тази причина през септември Министерството на културата изпрати покана до издателите на труд за доброволно изплащане на задълженията, но това очевидно не се е случило.

На 12 ноември областният управител на София – град е издал заповед за изземване на помещенията, но преди седмица управителят на дружеството „Южен кръст 2001“ ЕООД, който е син на Петьо Блъсков е поискал отлагане на изпълнението на заповедта. Причината за искането, посочена от Петьо Блъсков – младши, била, че е хоспитализиран с остър ларингит, което препролагало лечението му да продължи най-малко месец. В същото време от „Труд“ твърдят, че са изплатили всичките си наеми и че притежават документи за това. Междувременно издателите на вестника са завели дело в Софийски градски съд срещу Министерството на културата.

По повод на случилото се „Дневник“ припомня, че Петьо Блъсков купи в. „Труд“ заедно с още няколко издания през 2015 г. със заем от Първа инвестиционна банка (ПИБ). Малко след това редакцията на „Труд“ се е нанесла в помещенията на Министерството на културата, а определеният месечен наем е бил близо 3 хил. лв. Според служебният министър на културата Велислав Минеков обаче от 2015 г. до сега не е бил платен нито един наем.

По време на мандата на 44 Народно управляващите от ГЕРБ направиха опит да променят Закона за държавната собственост, за да спасят „Труд“. Според предложените поправки печатни издания трябваше да могат да наемат държавни помещения без търг. Законът обаче така и не беше променен.

Тази сутрин, по време на консултациите за съставяне на правителство при президента Румен Радев Десислава Атанасова, председател на парламентарната група на ГЕРБ каза, че „една медия, която е критична към служебното правителство и президентската институция, е осъмнала с барикадиран вход и журналистите не могат да заемат работните си места“. Радев поиска от Атанасова да уточни за коя медия става дума, след което отговори, че по време на управлението си ГЕРБ е имала ресурс да подпомогне финансово „Труд“, за да може изданието, известно с подкрепата си за правителството на Бойко Борисов, за плати наемите си.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам