От 29 септември област Добрич и област Шумен може да останат без вода заради дългове към Енергото (допълнена)

Илюстративна снимка: За истината

От 29 септември 2020 г. област Добрич и област Шумен може да останат без вода заради дългове от 10,5 милиона лева. Енерго-про започва подготовка по преустановяване на снабдяването с електроенергия на ВиК-Добрич и ВиК-Шумен, съобщиха в информация до медиите от енергоснабдителното дружество днес.

Водоснабдителните дружества в Шумен и Добрич до момента са натрупали задължения в размер на над 10 млн. лева, които въпреки постоянното разсрочване продължават да нарастват, а постигнатите договорености за разсрочване на дължимите суми не се спазват, посочват от Енерго-про. Според компанията, отговорните институции не оказват необходимото съдействие за решаване на проблема в неговата цялост, който в случая на ВиК-Добрич датира от 2007 г.

От Енерго-про твърдят, че към компанията са били поети ангажименти за изплащане на всички настоящи и просрочени задължения на ВиК.-Добрич и ВиК-Шумен в срок до 15.08.2020 г. До момента това не се е случило и дългът продължава да расте, поради което от електроснабдителното дружество са обявили график за поетапно изключване на електрозахранването на двете ВиК дружества от 29.09.2020 г. Мярката се предприема, за да се ограничи натрупването на още по-големи дължими суми, както и да се защитят интересите на всички останали редовни клиенти.

С това Енерго-про ще приложи процедура по спиране на захранването съгласно  чл. 123 от Закона за енергетиката.

В същото време от дружеството заявяват, че продължават да разчитат на ангажираните институции да подходят отговорно и ще вземат мерки до 29.09.2020 г. за предотвратяване на обществения проблем, който би възникнал със спирането на електрозахранването на водоснабдителните дружества. Обявените графици за поетапно изключване ще бъдат ревизирани в случай на цялостно погасяване на задълженията, заключават от енергото.

Ви К – Шумен внесе снощи искане за извънредна точка в дневния ред на сесията на Общински съвет – Шумен, която се провежда днес. Дружеството съобщава, че ще получи 7,5 млн. лв. финансиране от ВиК холдинга чрез заем, с който ще разплати просрочените си задължения за електроенергия. Събранието на ВиК – Шумен е насрочено за 2 октомври, а днес общинският съвет трябва да реши как ще гасува представителят на община Шумен по въпроса за искания заем.

В отговор на запитване на За истината от Енерго-про съобщиха, че задълженията за ток на ВиК-Добрич са 5,8 млн. лв., а на ВиК – Шумен – 4,7 млн. лв. Последното, обаче, има и друг доставчик ток и вероятно оставащата сума до 7,5 млн. лв. е към него. Към момента няма яснота за това тъй като на днешната сесия на Общински съвет – Шумен няма представител на водснабдителното дружество, който да отговори на възникналите въпроси.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам