BG | EN

От 25 август маските в градския транспорт в страната вече няма да са задължителни

проф. Радка Аргирова
Снимка: пресцентър Министерство на здравеопазването

От четвъртък, 25 август, маските в градския транспорт в страната вече няма да са задължителни, съобщи проф. Радка Аргирова след заседанието на експертната група към Министерството на здравеопазването, която следи актуалната епидемична ситуация.

Маските остават задължителни във всички здравни заведения, аптеки, оптики, в домовете за възрастни хора.

Задължителното носене на маски в градския транспорт беше въведено като мярка срещу разпространяването на COVID-19 на 11 август.

„Отчитаме намаляване на новозаразените със SARS-CoV-2 граждани. Средно на ден новоустановените случаи са 1000, като настанените в интензивни отделения пациенти с COVID-19 са под 50. В резултат на това вече можем да твърдим, че ние определяме мерките, а не ги налага вирусът“, посочи проф. Аргирова.

Маските ще останат задължителни във всички здравни и лечебни заведения, в т.ч. болници, медицински центрове, оптики, аптеки и т.н., както и в социалните институции, осигуряващи дългосрочна грижа.

Със заповед на министъра на здравеопазването от 18 август беше намален и срокът на изолация за болни от COVID-19, както и карантината за контактните им.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините