От 10 до 20 процента по-високи данъци и такси ще плащат тази година жителите на Свиленград

сградата на Община Свиленград
Община Свиленград
Снимка: Иван Атанасов / „Сакар нюз“

Общинските съветници в Свиленград вдигнаха таксата за събиране на битови отпадъци, данък сгради и налога за притежателите на моторни превозни средства от 2020 година. Това стана на последната за 2019 година сесия на Общинския съвет в града.

Повишението на такса смет е 10%. Вносителят на това предложение обясни, че има много причини за увеличението. Една от тях е, че повечето служители в общинското предприятие „Благоустрояване и озеленяване“ са на минимална заплата, а от тази година тя се вдига с 10 %. Друг мотив бе, че през 2020 година се предвижда ежедневно миене на улиците в централната градска част, а в допълнение през 2019 г. са били открити нови улици, които също трябвало да бъдат поддържани.

Опозиционният съветник Георги Илиев от БСП посочи, че от средата на 2020 г. в Свиленград ще заработи компостираща инсталация и ще се намали количеството на генерирания боклук в депото Харманли, но това не бе прието от управляващите като аргумент за запазване на промилите за смет.

Според общинския съветник Георги Еленков (ГЕРБ) увеличението в тяхната община е най-малко. За сравнение той посочи Димитровград, където таксата по думите муе увеличена с 25 %. В Харманли нарастването е с 19 %, в Любимец – със 17 %, а в Хасково – с 12 %.

Местният парламент в Свиленград гласува още за повишаване на данък „сгради“ с 20 % и нарастване със същия размер на данъка за притежателите на моторни превозни средства.

Така в Свиленград собственик на апартамент ще трябва да плаща 10% повече за смет, 20% повече за собствеността си и ако има превозно средство, то ще му коства още 20 % от доходите му. 

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам