От 1 декември се разрешават извънкласните занимания

Стойчо Кацаров – министър на здравеопазването

Извънкласните обучения и занимания ще могат да се провеждат от 1 декември, ако се извършват в безопасно среда. Това се очаква да резпореди официално по-късно днес здравният министър Стойчо Кацаров. Ще се разрешава и организация на изпити, и консултации с учители, се разбра още на брифинг в Министерството на здравеопазването.

Децата с направен тест сутринта не се налага да правят тест следобед, за да извършват тези допълнителни дейности. По повод ваксинацията на деца здравният министър каза, че след като Европейската агенция по лекарствата (EMA) одобри ваксината на Pfizer/BioNTech за деца от 5 до 11 години, и децата в България ще могат да се ваксинират. 

Скоро страната ще излезе от тъмночервената зона на заболеваемост, показвали данните на здравното министерство. Отчита се спад на заболеваемостта, но натискът върху интензивните отделения остава сериозен. Затова забраната за планов прием и операции ще остане поне още седмица, заяви още Кацаров.

От 1 декември се улеснява влизането в страната на хора със зелен сертификат и от едно на три денонощия се удължава срокът на карантината за влезлите в страната без сертификат и тест. Това няма да важи за влизащите в страната от Южна Африка, които ще са под карантина две седмици.

„Епидемичната крива стигна ниво почти равна на 500. Връх на вълната е бил на 4 ноември, когато е била регистрирана заболеваемост от 728.3 на 100 000 население“, уточни проф. Мира Кожухарова – съветник на министъра.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам