По-строги епидемични мерки влизат в сила до 21 декември

Снимка на Gerd Altmann от Pixabay

Новите по-строги противоепидемични мерки влизат в сила от  полунощ на петък срещу събота (27 ноември) и ще продължат до 21 декември 2020 г. Това заяви тази сутрин на брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

В рамките на мерките, се преустановяват присъствените занятия за всички ученици от 1 до 12 клас и всички извънкласни дейности за всички възрастови групи. Прекратяват се присъствените занимания и във всички висши училища.

Преустановяват се посещенията в детски градини и ясли, както и в детски центрове, клубове и др.

Преустановява се провеждането на присъствени конференции, семинари конкурси.

Спират се и груповите културно-развлекателни мероприятия, с изключение на театрите при заетост до 30% и спазване на противоепидемичните мерки, като дистанция и предпазни маски.

Забраняват се частни събирания и празненства с присъствие над 15 души.

Преустановяват се и всички спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица до 18-годишна с изключение на международните, които са започнали към датата на влизане в силата на тази заповед.

Всички спортни мероприятия за лица над 18-годишна възраст и международните до 18 г. се провеждат без публика.

Преустановяват се посещенията във фитнес-центровете, както и посещенията във всички заведения за хранене по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма. Допуска се само доставки на храна.

Спират се посещения и в игрални зали и казина, търговски центрове с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеки, дрогерии, оптики, зоомагазини, банки, застрахователи, доставчици на платежни услуги, офиси на телекомуникационни оператори. Говорим за големите търговски обекти, включително тип МОЛ, малките квартални магазини продължават да работят, вкл. дрехи, интрументи и други, обясни Ангелов.

Спират се екскурзиите в страната и чужбина.

Всички институции от религиозен характер – църкви, джамии, синагоги и др., ще бъдат отворени.

Парковете и градините също остават отворени, вечерен час няма да бъде налаган, посочи още здравния министър.

В сайта на Агенцията за социално подпомагане са публикувани условията за получаване на помощи от родителите, които се налага да излязат в неплатен отпуск, за да гледат децата си заради затварянето на учебните заведения и детски градини, обяви социалният министър Деница Сачева.

Във връзка с обсъждането на новите рестрикции за 10 ч. днес пред Министерския съвет е планиран протест. Недоволните граждани се опасяват, че така би се стигнало до много фалити на малки фирми и настояват за компенсации – към бизнеси и хора, както и за кредитна и данъчна ваканция.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам