BG | EN

От днес отпадат всички Covid мерки

Илюстративна снимка на Helena Jankovičová Kováčová от Pixabay

От днес отпадат всички мерки срещу Covid-19, които действаха у нас от началото на октомври.

Мотивите за отпадането на мерките са намаляване на разпространението и тежестта на протичане на коронавирусната инфекция у нас, се разбира от съобщение на Министерство на здравеопазването.

Към настоящия момент няма да бъдат издавани заповеди за въвеждането на противоепидемични мерки, посочват от здравното ведомство.

До вчера в страната дестваха ограничения, свързани със задължително носене на предпазна маска в лечебните заведения и социалните домове, спазване на дистанция на публични места, редовно проветряване и недопускане на хора със симптоми на работните им места, провеждане на ежедневен филтър в домовете за възрастни хора и за деца.

Към 16 ноември 2022 г. 14-дневната заболяемост в страната бе 69,62 случая на 100 хил. население, като продължава отчитаният от средата на месец октомври спад в броя на новорегистрираните лица.

Натоварване на здравната система не се отчита, доколкото зает е 4,8% от капацитета на болничните легла спрямо определените за лечение болнични легла през предходните пандемични вълни.

Отчита се спад с 20% на броя новохоспитализирани лица на седмична база от началото на месец ноември.

Предвид навлизането в есенно-зимния сезон и ръстът на заболяемостта от остри респираторни заболявания, от регионалните здравни инспекции ще се иска да информират лечебните заведения и стриктно да следят за спазването на мерките по превенция и контрол на вътреболнични инфекции.

От Министерството на здравеопазването заявяват още, че ще следят развитието на пандемията и при отчетен подем отново ще се обсъди въвеждане на противоепидемични мерки, както и че няма да допуснат едновременното епидемично разпространение на две заболявания с пандемичен потенциал – грип и COVID-19.

Ваксинацията срещу COVID-19 и грип остава най-сигурният начин да се предпазим от тежко боледуване, хоспитализация и дългосрочни последици за здравето, припомнят от здравното министрество.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините