BG | EN

От днес България и Румъния са част от Шенгенското пространство по въздух и море

Снимка: Министерство на външните работи

От 31 март контролът на въздушните и морските граници с държавите от Шенгенското пространство отпадна.

Пътниците, които пристигат от тези страни, вече няма да минават паспортен контрол. Четирите международни летища у нас са напълно готови.

Пътниците от и за страни от Шенген ще се насочват през обособени шенгенски гейтове и ще преминават единствено проверка летищна сигурност, а пътниците, които са се насочили към държава извън Шенген, ще преминават през паспортна проверка, обясни вътрешният министър.

От главна дирекция „Гранична полиция“ променят начина си на работа, като започват да залагат много повече на анализа на риска, обясни директорът ѝ Антон Златанов.

„Това, че е задължителният граничен контрол за част от държавите отпада, не означава, че се намаляват мерките за сигурност на аерогарите. Променяме начина си на работа, започваме да залагаме много повече на анализа на риска, на оперативната дейност и просто чисто организационно всички аерогари се разделят на шенгенска и нешенгенска зона, като шенгенската зона играе ролята на вътрешни линии, тъй като вече сме част от шенгенското семейство“.

От днес отпада и граничният контрол по Черно море между България и Румъния.

Остава обаче граничният контрол по р. Дунав между двете страни, тъй като тя се смята за сухопътна граница.

„Шенген е най-големият успех след приемането ни в Европейския съюз, защото успяхме да се обединим и да върнем доверието на ЕС. Шенген е доверие, че България е тръгнала уверено по европейския път. Шенген не е ограда“, заяви премиерът в оставка Николай Денков.

Представители на правителството посрещнаха на летище София пътниците от Берлин, като полетът не е избран случайно, а символизира падането на Берлинската стена, съобщи БНТ.

С официална церемония, която включваше кратка програма и подаръци за 163-мата пътници, които пристигнаха на летище Варна от Меминген(Германия), беше отбелязано влизането на страната ни в Шенген. Пътниците, сред които и много българи казаха, че са доволни от това, че вече се спестява много време и бюрократични изисквания и пожелаха скоро да бъдем приети и в сухопътния Шенген.

Летище Бургас посрещна първите си туристи – 185 души с редовен от Краков(Полша). Като гости и на първия шенгенски полет на летището, те бяха приветствани с воден салют и подаръци и бяха посрещнати от ръководството на летището, представители на местната и държавната власт.

Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен определи отварянето на Шенгенското пространство по въздух и вода за България и Румъния като „голям успех за двете страни и исторически момент за Шенгенското пространство“.

„Присъединяването на Румъния и България прави Шенген по-силен – тази „перла в короната“, която е емблематична за нашия европейски начин на живот и благоприятства вътрешния пазар“, подчертава пък заместник-председателят на Комисията Маргаритис Схинас. „Горещо поздравявам и двете страни за усилената работа, за да стигнете дотук — това е ваша придобивка, която е отдавна заслужена“, казва още Схинас.

„Следващата стъпка е премахването на проверките и по вътрешните сухопътни граници. Обсъждането в Съвета ще продължи тази година. Обещавам, че това ще бъде приоритет за края на моя мандат“, заявява от своя страна еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините