BG | EN

От година и половина в общинския кучкарник се отглеждат 41 „веществени доказателства“

Снимката е илюстративна.
Снимка: pixaby.com

Издръжката за отглеждането на кучетата – питбули, развъждани за участие в боеве, до сега възлиза на повече от 100 хил. лв.

В общинския кучкарник в Пловдив вече година и половина отглеждат 41 кучета от породата питбул, които според съда са „веществени доказателства“, иззети при акция в края на октомври 2016 година от бивши производствени помещения в Северна индустриална зона. По информация на регионалното издание „Под тепето“, тогава полицията е конфискувала общо 49 кучета, голяма част от тях палета. Животните са били отглеждани за незаконни боеве и залагания.

През тази седмица Районен съд – Пловдив призна за виновни двамата братя Иван и Константин Иванови за това, че от началото на 2012 г. до 29.10.2016 г. са отглеждали и тренирали животни за боеве, а именно петдесет броя кучета от породата „Питбул“. Съдът наложи на двамата братя условни присъди и глоби за хиляди левове, както и в частта разноски по делото да бъдат платени и част от разходите за отглеждането на питбулите.

Според съдебното решение “44 броя кучета /от които 3 броя трупове на кучета/, които са на съхранение в ОП „Зооветеринарен комплекс“ – гр. Пловдив, на основание чл. 53, ал.1, б. „А“ от НК се отнемат от собствениците им Иван Иванов и брат му Константин в полза на държавата, като 41 броя от тях трябва се предадат на оторизираните органи на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), а три броя трупове на кучета да се предадат на унищожаване на Екарисажно предприятие, след влизане на присъдата в законна сила.“

Съдбата на кучетата към момента, обаче, остава неясна. Според „Под тепето“ от Зооветеринарния комплекс в града ще се борят за тях, тъй като „за всички е ясно как процедира БАБХ с животните, които конфискува. Така бяха умъртвени коне, птици и други същества през последните години.“ Решението на съда на първа инстанция предизвиква бурни реакции в социалните мрежи.

Според управителя на общинския кучкарник Георги Божев, засега за осиновяване на животинчетата не може да се говори. Това ще стане след като решението на Районния съд влезе в сила и то при условие, че осъдените не го обжалват. Решението на Районен съд – Пловдив може да бъде обжалвано в 14-дневен срок.

Според отчетите на общинското предприятие до момента животните струват 100 хил. лева на кучкарника.

„На този етап мога да кажа, че съм доволен, че делото се отпуши. И на нас не ни беше ясна съдбата на тези животни,“ коментира още Божев.

Втората съдебна инстанция се явява и последна по това наказателно дело, пояснява регионалното издание.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините