BG | EN

От АПИ проверяват днес дали са поставени нови мантинели на пътя Своге – София

Снимка: скрийншот NOVA TV, архив

Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) инж. Светослав Глосов и инж. Дончо Атанасов – член на УС на АПИ, ще проверяват днес работата на фирмата, поставяща нови мантинели на пътя Своге – София, в участъка преминаващ през град Своге където след тежък пътен инцидент преди три месеца загинаха 20 души.

Според съобщението, публикувано на страницата на АПИ, на 5 декември е била монтирана ограничителна система на съоръжението, непосредствено преди мястото на пътния инцидент. От пътната агенция обясняват, че въпреки че поставянето на мантинели в урбанизирана територия не е тяхна отговорност, са поели ангажимент пред жителите на Своге след срещите при Омбудсмана на Република България това да се направи до 12 декември, за да се повиши безопасността на движение в отсечката.

В съобщението на АПИ се припомня още, че в момента продължава досъдебното производство, което трябва да установи кой е собственикът на мантинелата, поставена в участъка преди катастрофата.

Съобщението на страницата на АПИ се появява само ден след като от Института за пътна безопасност предупредиха, цитирани от БНР, че има опасност от нов тежък пътен инцидент в същия участък край Своге.

В писмо до главния прокурор Сотир Цацаров експертите са отправили молба да бъде разпоредено на отговорните институции незабавно да приведат в годност еластичната ограда. След поканите към Агенция „Пътна инфраструктура“ и община Своге да обезопасят участъка към момента всички се оправдават с това, че има досъдебно производство и не е възможно да се извършват следствени действия на мястото, пише още в писмото, цитирано от националното радио.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините